Nu när det äntligen börjar vara drägligt varmt i båtskjulet tänkte jag rengöra kölsvinet för att senare kunna stryka på topcoat. Båten som troligen är byggd i slutet av femtiotalet eller början av sextiotalet har inte haft någon ytbehandling på insidan. Motorbädden visar spår av minst tre olika motorinstallationer. Själv har jag bjudit på nummer fyra och är nu på god väg med nummer fem. Alla dessa motorer har naturligtvis satt sina oljiga spår. För att inte tala om vaselin som av någon anledning missat packboxen eller hittat ut från den.

Nu är jag beväpnad med en skaplig ångtvätt, tio liter aceton och en imponerande samling olika slipmaskiner. Tanken var att först ångtvätta för att sedan ta bort resten av fettet och oljan med aceton för att sedan slipa rent och måla.

Nu när jag först skrapat bort det mesta och ångtvättat ser jag att inplastningen av kölplankan inte satt så värst bra. Kölplankan är slarvigt inplastad med bara ett lager duk. Det ser ut som att plasten som lämnade över hälldes ut över det färdiga jobbet och har lämnat tjocka lager här och var. Naturligt vis blir det att ta bort det hela och göra klart för att spackla upp runt kölplankan och laminera nytt. Som grädde på moset finns det inte mindre än tre gamla oanvända bottengenomföringar som skall plastas igen.

I min lilla verkstad har jag en skylt på väggen:

"CAUTION! This task will take longer than you think"

Det är verkligen några sanningens ord...

Visningar: 138

Kommentar av Robert Sollare den 9 April 2012 kl. 16.11

Ursäkta en ofrälse.......  ;-)

Vad har man vaselin till i en båt ?  Inte för att smörja lager hoppas jag.........

Kommentar av Uffe Nyman den 9 April 2012 kl. 18.20

Det var som... :-) Har som finlandssvensk (jag låter nästan som Mark Levengood fast med ballare dialekt) inte insett att ni sverigesvenskar kallar vaselin för fett rätt och slätt :-)

Det här fenomenet brukar med en språkvetenskaplig term kallas för finlandism.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Finlandism

På finska kallas fett (vaselin alltså) i tuber med diametern 5,2 cm och 24cm långa för vaseliini, något som tydligen smittat av sig på oss finlandsvenskar.

Det var dagens etymologiska lärostund det :-)

Kommentar av Robert Sollare den 9 April 2012 kl. 18.48

Bra !  Där fick jag lära mig något nytt, Tack !

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor