Som så mange andre prøver jeg å finne mest mulig om historikken til min egen båt. Når båten ble bygget rundt 1915 og ikke har noen kjent historikk eller navn så sier det seg selv at dette ikke er helt enkelt. Selgeren av båten mente at den var bygget i Son hos Jac. Iversen og at Richard Furuholmen var ansvarlig for designet. Med dette som utgangspunkt sjekket jeg arkivene til Norsk Maritimt Museum i Oslo uten at dette ga noe resultat.

Boka til Olle Neckman om Jac. Iversen ga meg en mulig ledetråd, et lite bilde av dårlig kvalitet, viste en langdekket runabout veldig lik min. Jeg kontaktet Olle som etter noen dager kom opp med flere bilder og et par av dem er muligens av min båt, den er i det minste veldig lik både i design og materialbruk. Om det ikke er min båt så er det i det minste et godt utgangspunkt for hvordan den har sett ut.

En annen mulighet er  runabouten beskrevet i denne artikkelen fra Motorbåten i 1915. Denne er imidlertid hvitmalt noe jeg ikke kan se at min har vært. Designmessig er den lik båten over og beskrives som en Furuholmen konstruksjon. Dette gjør antagelig båten min til den eldste eksisterende Furuholmen konstruksjonen og kanskje også den eneste motorbåten som er igjen fra Jac. Iversens tid i Son.

Som småbarnspappa er det ikke så lett å finne tid til å starte på selve prosjektet så det vil fortsatt ta et noen år før jeg virkelig kommer i gang.

Stor takk til Olle Neckman og Georg Moe for bilder og artikkel fra Motorbåten.

Visningar: 424

Kommentar av Anders Værnéus den 24 November 2014 kl. 14.00
Heja Anders. Du kommer inte att kunna hålla dig så länge. Barnen kommer ge dig förutsättningar att behöva gå ut till båthuset emellanåt :)
Kommentar av Per Kroon den 24 November 2014 kl. 18.13

Absolut cool! Men du får inte köra i Stockholms skärgård för då tror försvaret att det är ryssen som kommer.

Kommentar av Anders Johnsen den 24 November 2014 kl. 23.07

Det kan du nok ha rett i Per, slik båten er i dag fungerer den bedre som u-båt enn noe som er ment å flyte på overflaten :-)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor