Några bitar ur motorbåtens Korpens historia

I september 2012 köpte jag båten Korpen, då visste jag inte mer om den än att det var en ombyggd Sjöexpress 502. Jag gjorde en del efterforskningar o tänkte nu bjuda på lite båthistoria för de som kan vara intresserade :) 

Båten hade legat ute på blocket o båtbörsen hela sommaren och annonsen var nu på väg att gå ut. Korpen hade stått på land många år efter ha stannat av under en ytskiktsrenovering och ny ägare söktes som skulle kunna få båten i skick sätta den i sjön igen. Jag slog till och det blev ett köp! Modellen var väldigt fin och det var ett projekt som var kul och möjligt för mig att genomföra. Nu en vinter och vår senare vet jag lite mer om Korpen, denna text är en sammanställning av det jag fått reda på. 

Fick via denna sida (SCB) kontakt med Sjöexpress-experten Anders Værnéus som hjälpte mig och letade fram tillverkningsnummer ur Sjöexpress leveransbok. Där fanns även några tidiga ägare nedtecknade och Anders hade också några tidiga bilder från 40-50-talet på hur båten sett ut. 

Korpen byggdes på Sjöexpress varv på Lidingö under vintern 1936. Den sjösattes och provades i maj 1936 för att levereras till första ägaren Hugo Brusell. Vid det här läget så hette båten Carin. Carin registrerades in i KSSS våren 1937 och finns med under nyregistrerade båtar i april numret av Till Rors 1937. Båten låg mestadels förtöjd vid Hugos bostad Eriksund i Mälaren men också ute på KSSS brygga i Saltsjöbaden. En släkting till Hugo berättade för mig hur han som 6-7åring sommaren 1936 åkte från Älgö till Eriksund via Stockholm ström. Då slussade de inte utan åkte med den sexcylindriga Chryslermotorn uppströms i kanalen mellan slottet och riksdagshuset.

Under krigsåren 1939-45 är det osäkert vad båten befunnit sig och i vilken ägo. Jag har fått berättat för mig att Stig Arvidsson pratade om att båten varit ”upphängd” i ett tak i en stor lada, alltså en långtidsförvaring när drivmedel saknades. Någon gång under 40-talet, troligtvis efter 1945 gjordes också de första förändringarna av Korpen. Man bytte Motorn från en 90 hkr Chrysler Crown till en 140 hkr Chrysler Crown. Instrumentpanel byttes också i samband med detta. Luckan upp på fördäck byggdes om från att varit en fäll-lucka till att bli en skjutlucka med mittersta vindrutan montera på. När och vem som gjorde dessa arbeten vet jag i dagsläget inte. Det är också troligtvis under 40-talet som båten får sitt namn och blir känd som Korpen, ett namn den sedan hållit fast vid.

Andra ägaren var Walter Nathanson. Walter liksom Hugo var medlem i KSSS men Walter hade inte tyvärr inte Korpen registrerat i KSSS årsböcker. Enligt Walters son som jag pratat med så låg Korpen sommartid på svaj i Sundsviken vid Sunds gård på Värmdö. Vintertid var den upplagd vid sidan om det gamla badhuset som låg i den avsmalnande delen av viken. Han beskriver Korpen från sin barndom; ”Kommer ihåg att den gick med ganska hög stäv och min far måste stå upp och köra med huvudet ovanför överbyggnaden. Vad jag kommer ihåg om motorn var en sidventilare med 6 cylindrar. Varje cylinder hade en lite "snapskran" som skulle fyllas med bensin innan start. Man fyllde den lilla koppen med bensin och öppnade kranen för att bensinen skulle portioneras in i cylindern, lite omständligt men det funkade. Ljudet var det typiskt snörvlande ljudet från kylvatten blandat med avgaserna utsläppt i vattenlinjen”.

Tredje ägaren var Stig Arvidsson som köpte båten 1950. Stig åkte på långresor med Korpen och bland annat åkte han och frun Gurli 1958 till Åland och Findland. Gurli berättade och visade bilder för mig när vi träffades i mars 2013. Då fick jag också berättat om åren med Korpen och hur Stig lät bygga om Korpen efter egen ritning där akterruffen gjordes längre och högre. Det monterades även in handfat och toalett och en större bensintank föröver. Kapellösningen som var typisk för Sjöexpress 502 med bågar på skenor som drogs in i en kapellfack mot cupén togs då också bort.  Arbetet gjordes av båtbyggarna på Djursholms båtvarv och det var även här som Korpen vinterförvarades och vårustades alla år fram till slutet på åttitalet. 1953 registreras Korpen in I kungliga motorbåtsklubben där den stod med i KMKs årsbok fram till Stigs bortgång 1986. På somrarna låg Korpen på plats 42 vid Kmk:s brygga nere i Djurgårdsbrunnsviken. 

Efter 1986 låg Korpen kvar på land på Djurholms båtvarv ett antal år. I slutet av 80-talet säljs hon vidare och efter några snabba ägarbyten så hamnar hon tillslut 1996 hos Ulf och Maj i Stavsnäs på Värmdö. Namn som kan ha ägt båten under tidigt nittiotal är marinofficer Frifelt samt Bengt Strömgren i Saltsjö Boo men det är inte något som är styrkt.

1996 köpte Ulf och Maj Korpen och startade en renovering och fick båten i mycket fint skick. Korpens hemmahamn var nu Stavsnäs på Värmdö. På vintrarna låg den upplagd på tomten också den i Stavsnäs. 

Sommaren 2012 så lades Korpen ut till försäljning på annonssajten Blocket. I september 2012 så köpte jag Korpen av Ulf och Maj och båt transporterades till Ulvsundaviken och MBK-Trekronor väster om Stockholm. De sista åren hade Korpen legat på land och var nu i behov av en renovering som påbörjades. Renoveringen beräknas vara klar under 2014-15. 

Om någon känner igen något eller vet mer om Korpens historia så blir jag superglad för minsta lilla detalj :) Hör av er till: johan(at)johanwahlgren.se 

Visningar: 1292

Kommentar av Jan Ölander den 19 Augusti 2013 kl. 21.39

Kul att du hittat så mycket historia. Jag tror dock inte att du behöver söka vidare på "Frifelt" då det förmodligen är f.d. Kommendörkapten Jan Friefeldt som menas. Han hade en salongsbåt liggandes där men den köpte jag 2004 och då hade han haft den i ett antal år. Hans nuvarande adress är Galärvarvskyrkogården på Djurgården

Kommentar av Martin den 20 Augusti 2013 kl. 10.15

Inspirerande historia Johan! Jag håller också på med släktforskning i sjöexpress-land men har inte kommit riktigt lika långt. Lycka till med renoveringen.

Kommentar av Stefan Wendin den 20 Augusti 2013 kl. 14.05

Härligt att läsa och se!

Kommentar av Jens G. Johansson den 20 Augusti 2013 kl. 20.49

Tack för intressant läsning! Skulle vara kul att se ditt projekt i verkligheten!

 

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor