Den 12 december kl 14.00 var det vernissage för marinmåleriutställningen Möt horisonten på Marinmuseum i Karlskrona. Utställningen bygger på en del av näringslivsdoldisen Erik Ekegrens omfattande samling. Tavlorna ackompanjeras av texter på temat havet och människan skrivna av rapartisten Petter Askergren och konstnären Sigvard Olsson.

Möt horisonten visar många aspekter ur genren historiskt marinmåleri. Verk av erkända konstnärer blandas med mer schablonmässiga fartygsporträtt. Men den konstnärliga bedömningen är inte utställningens primära syfte.
– Jag ser snarare att målningarna visar den bredd som genren marinmåleriet har. Inte minst inom flottan har traditionen att avbilda fartyg och skildra slag alltid haft en stark ställning, säger utställningschef Carina Karonen.

Utställningen kan ses också som en spegel för människors längtan ut och för drömmar om andra kontinenter. Tavlorna kan dessutom berätta mycket om sina målare, sina motiv och tidsepoker. Och om sin samlare.
– Förutom det uppenbara intresset för hav och båtar visar den väl också på ett visst mått av galenskap. Att få sin samling visad så här är förstås en samlares dröm, säger Erik Ekegren.

Han har under 30 år lett bagerikoncernen Pågen AB. Lika länge har han samlat målningar, affischer och frimärken med marina motiv. Det stora intresset har lett till djupa kunskaper och gjort honom till en efterfrågad specialist på området.

Till utställningen har konstnären Sigvard Olsson och rapartisten Petter Askergren fritt skrivit texter på temat havet och människan. De representerar två generationer och har olika erfarenheter av havet. Målningarna som visas på Marinmuseum är en utvald del av utställningen som tidigare visats på Sjöhistoriska museet i Stockholm.

Visningar: 60

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor