Kul att vara här på Swedish Classic Boats! Har haft träbåt i ett tidigare liv, en 20 fots eksnipa som min fru och jag tuffade runt med i Karlskronas vackra skärgård. Tio år senare har jag köpt en motorbåt på 21 fot vars namn är Mermaid. Hon är i plast och gäller för att vara en prototyp från 1970, byggd endast i ett fåtal ex. Blekinge Läns Tidning gjorde i veckan ett reportage om henne, med möjlighet att låta läsare kontakta mig om det är någon som vet något om båten. Jag har själv kontaktat Ryds men de känner inte igen henne. Jag plockade själv ut motorn, en VP 130 med 100 drev. Körde till Norrköping och köpte en B230 marinkonverterad med ett 280 drev som Saltö Varv här nere i "Staun" sätter i. Ska bli väldigt kul att få ta den första provturen i sjön när den tiden kommer! Och vet någon var man kan spåra prototyper så är jag förstås väldigt tacksam för respons. Ps. Namnet "Mermaid" som syns på bilden är endast en photoshoptest för att se hur det kan se ut i vinyltryck på sidorna, sitter fula träskyltar nu som är designade av familjen Flinta typ.

Visningar: 748

Kommentar av Dag Engström den 9 April 2017 kl. 23.28

Ser lite ut som en korsning av en Fjord 21 DC och en Ockelbo DC... Riktigt snygg båt, för att vara en prototyp!

Kommentar av Hans Gustafsson den 10 April 2017 kl. 20.24

Hej! Nu har jag fått veta vem som byggde båten! Sven-Olof Remén heter han och bor i Växjö. Han har blivit 72 år vid det här laget.

Midsommar 1970 började Sven-Olof och en kompis att bygga en DC 21 utifrån en gjutform för ett snabbgående skrov som de köpt av Ryds. De två vännerna tillverkade sedan hela överbyggnaden själva, 400 arbetstimmar på två man bara det...De visste att skrovet var rankt så de gjöt in extra bord mot aktern, 15 cm på var sida.  (Det var här vi bägge förstod att min båt borde vara just den båt som Sven-Olof byggt). Ett år senare var de klara, vet inte om det gällde bara den första båten.

De byggde allt som allt fem båtar varav några hamnade på HSS, Helgasjöns Segelsällskap. Motorn som satt i de fem båtarna var en 115 hk Volvo Penta med enkelförgasare. På min båt satt det dubbla Solex. Det stämde inte, inte heller det HSS-nr som finns på aktern, det var för högt, menade Sven-Olof. Men då erinrade han sig att han sålt en båt till en person som hette Kaj och som jobbade på Växjö Bildemontering. Denne Kaj hade tillhört HSS och kan alltså ha registrerat det nr som är på min båt: 1595. Kaj sålde båten till Karlskrona och där byttes motorn ut mot en 130 Hk VP med dubbla förgasare! Sven-Olof visste också att stolarna som han och kompisen byggt byttes till Vita med blå rand, precis som de jag har i båten i dag. Så med det i minne slog jag upp alla som hette Kaj i Växjö men först kollade jag med Växjö bildemontering som tipsade mig om rätt person. Så när jag ringt honom fick jag bekräftat att det är Sven-Olof och hans kompis som byggt båten! Mycket välgjord enligt Saltö varv i Karlskrona, aktern är solid och inte en fuktskada finns. I vinter har jag låtit varvet plocka ur den igenslammade B20 och 100 drevet, istället sitter det nu en B230 med ett 280 drev. Kommer nog att bli bra skjuts till sommaren med denna drivlina. Jag ska också upp till Växjö och hälsa på Sven-Olof som har bilder på när båten byggdes, kan lägga ut dem här när jag fotograferat av dem.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor