...kämpar jag vidare med mitt fleråriga projekt, det som håller mej igång nu är nog vittringen av sjösättning under april, hoppas bara jag kan hålla mej frisk.

På planen för idag stod det att linolja skrovet invändigt, jag vill ha på ett lager olja iallafall men det kommer naturligtvis inte att vara tillfyllest så jag får fortsätta nästa vår när tiden räcker till på ett annat sätt. 
Nu var det ju inte bara att åka ner och hälla olja i båten utan först måste överflödiga limrester skrapas bort så nästan hela förmiddagen gick åt att krypa runt med varmluftspistol och skrapa. Många nåt har jag ju spacklat lim i från insidan för att borden inte ska röra på sig om det kommer vatten i nåten, Om det kommer vatten i nåten!!? :-D
Det tog väl halva dagen och så strök jag lite fernissa på förstäven i en paus, det borde jag gjort tidigare men man kan inte tänka på allt.

Efter lunch vidtog storstädning av skrovet invändigt, kröp in i aktern och studerade nya akterspegeln från insidan;

Snyggt och fint ser det ut men här ska städas!

Efter dammsugning och borstning av insidan både i aktern och i kajutan så kröp jag ner i förpiken för första gången på två år tror jag. Såg faktiskt ganska bra ut och bordläggning och stävar kändes fortfarande väloljade så där behövde jag varken dammsuga eller olja själva bordläggningen.

Blandade till rå linolja och terpentin, på med ansiktsmask och så in i förpiken med oljehinken. Hällde olja på förstäven i höjd med förstagsinfästningen så fick det rinna neråt, bakåt i båten. Såg att det rann ordentilgt under mej och så klättrade jag ut och ner under båten för att se om något kom ut. Jodå, allt för mycket rann ner på marken i små strålar så det vara bara att försöka samla upp i några burkar på värsta ställena.
Bak till aktern men där hällde jag inte ut oljan utan blaskade på ordentligt med en stor pensel, började med akterspegeln och jobbade mej framåt. När hela aktern var klar gick jag ut och kollade utflödet och det var betydligt måttligare i akterskeppet. Oljan jag hade med mej räckte sedan precis till båda stickkojerna som ju går längs hela sittbrunnen och även där var det måttligt utflöde efteråt.
Återstår att olja kajutan och där är det ju enkelt att komma åt så det fixar jag på onsdag. Tar en dag ledigt och jobbar med föreningslivet istället i morgon. 

14 arbetsdagar kvar enligt planen men den rör sig ju hela tiden......

Visningar: 194

Kommentar av Johan Wiman den 26 Mars 2012 kl. 22.54

Klibbigt? Jag gjorde så där en gång och höll på att aldrig få bord de härdade oljerinningarna på utsidan av båten.

Kommentar av Tor Hedvall den 27 Mars 2012 kl. 17.33

Det gäller att gå på med sickeln så snart som möjligt och så torka med terpentintrasa.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor