Hej alla båtvänner!

Däcket på min båt är ett mahogny skivdäck (4 skivor och 3 tätlister).

Med tanke på att däcket är 82 år gammalt så är det väldigt mycket kvar av
skivornas  tjocklek. Aståndet mellan däcksbalkarna är litet (circa 16 cm) så redan från början kunde tjockleken hållas nere. Under fotlisten (som aldrig varit bortmonterad) ser man original tjockleken på skivorna.

80 % av däcket har kvar original pluggarna och tätlisterna är original.

Tätlisterna som i början spände vi montering har numera en glipa/nåt på cirka
1-3 millimeter.

(På bilden ovan syns skillnaden mellan orginal pluggarna som är 10 millimeter och pluggarna som byttes ut på 70-80 talet.)

Dessa glipor har fyllts med gummimassa som nu har spruckit upp
i stort sett över allt. Jag vill behålla original tätlisterna och har hittils skruvat
loss en av dem.

Jag tror jag ska skruva loss även de andra 2 och rengöra dem från gammal gummimassa.


Jag vore tacksam för åsikter/tips på hur jag skall bära mig åt med nåten.

Traditionellt monterades trälisterna i förtjockad fernissa. Jag hade nu tänkt
montera dem i gummimassa. 

Är det bättre att inte montera dem i gummimassa utan istället "bara" fylla nåten
med gummimassa (efter bottning) ?

Vilken nåtmassa är bäst för detta ändamål?

Sikaflex 291 eller 292?

Jag har läst att det ska gå slipa gummimassa typ Sikaflex 291/292. Då bör jag
kunna nåta och efteråt slipa däcket. Då behöver jag inte tejpa runt nåten!?

Tankar om det?

Är det någon av er som istället skulle göra nya bredare tätlister som på nytt spanner vid montering och lägga dem som man gjorde traditionellt I förtjockad fernissa?

Tack på förhand till er som tar er tid att skriva några rader om era erfarenheter och tankar!

 

Mvh, Jens.

Visningar: 1216

Kommentar av Micke Karlbom den 27 Juli 2013 kl. 9.10

Hallå Jens,

Vilket läckert fördäck! Mäktiga dimensioner på virket. De bredaste bitarna måste ju vara runt 50 cm? Inget man hittar idag direkt.

Har ingen erfarenhet av ett sånt här skivdäck så jag kan inte ge dig några råd. Men att nytillverka tätlister som spänner igen som i original låter som en enkel operation.

Får jag spåna lite fritt så undrar jag lite varför man valde att lägga spännlisterna i samma trä som övriga däcket, och inte i ett kontrasterande trä?  Det gjordes ju nästan slaviskt annars med mittfiskar och ribb. Och jag tror att det hade förhöjt utseendet ytterligare.

Jag har givetvis full förståelse för att du vill behålla ursprungsutseendet. =)

Mvh / Micke

Kommentar av Jens G. Johansson den 27 Juli 2013 kl. 9.51
Hej Micke och tack för ditt svar och funderingar!
Jag tycker också att däcket är otroligt vackert och mäktigt med så feta skivor!
Jag vet inte om skivdäck kanske var lite av ett fattigmannadäck då det krävdes mindre jobb och var snabbt att lägga. Mahogny fanns det ju gott om då. Idag är är det annat...
För att få en sober look och inte sticka ut gjordes kanske tätlisterna i samma träslag.

Jag har som mål i min renovering att behålla så mycket patina och ålderstecken som möjligt. Detta innebär så lite slipning som möjligt även om ytan förblir ojämn. Då kan det vara snyggt med de gamla tätlisterna. Fast jag måste ju i och för sig göra nya halvrunda lister på sidor om däcket och då kan det ju med nya tätlister framhäva patina i de gamla skivorna ännu mer!
kanske är snyggast och bästa lösningen!
Fina nya, slipade tätlister och halvrunda lister med oslipade skivor med alla dess skavanker och patina.
I like!

Kul att spåna här på SCB. Man får bolla idéer och komma fram till lösningar.
Kommentar av Micke Karlbom den 27 Juli 2013 kl. 10.11

Hej igen Jens,

Har precis plöjt igenom dina bilder och fått mer inspiration att fortsätta mitt arbete. Ser att vi båda är stora fantaster av patina i alla dess former. Ibland är balansgången mellan renovering/återställande och bevarandet av vacker patina, skapat av tidens tand, väldigt svår.

Jag tycker att din tanke om att lägga in nya spännlister och nya rundlister låter strålande. Du kommer på så sätt få en kontrastverkan nytt/gammalt som tillför ditt däck en årsring. 

Mitt dagsprojekt går i den kroppsdödande botteskrapningens tecken.

Kommentar av Jens G. Johansson den 27 Juli 2013 kl. 10.23
Tänk vad trevligt att jag kan inspirera någon!
Pust... Bottenskrapning är inte så kul men när du gjort det har du nästan bara roliga saker kvar att göra.
Jag önskar jag kunde få tid till lite båtjobb idag, men frugan tycker det finns viktigare saker att göra.
Kommentar av anders svenson den 28 Juli 2013 kl. 23.13

Hej! jag gjorde i ordning ett Oregon-pinedäck på en lotsbåt jag hade förut det nåtade jag med Tremko fog för båtdäck, den fogen var slipbar, primade först, fyllde fogen och drog efter med en spackel, slipade med en bandslip, blev jättefint. Grattis till en fin båt!!

Anders

Kommentar av Jens G. Johansson den 29 Juli 2013 kl. 0.20

Tack Anders för att du delar med dig av dina erfarenheter! Låter som Tremko kan vara en intressant produkt i mitt fall!

Mvh, Jens.

Kommentar av Dan Rosengren den 11 Augusti 2013 kl. 18.42
Hej. När jag gjorde oordning mitt skivdäck så lät jag spännlisterna vara kvar. Jag fräste bort den gamla tätmassan med en3mm fräs ,bottnade med kassettband. Använde sikas primer + massa detta vart tätt samt att jag inte behövde röra pluggarna. Den enda nackdelen var att det gick åt en del frässtål. Mvh,Dan
Kommentar av anders svenson den 12 Augusti 2013 kl. 13.33

Hej! Jag har användt Sikas på en annan båt, primer och massa på tub, är samma produkt som Tremko, jag har också användt två komponent massa rekomenderas inte det var jättekladdigt men funkade fyllde på tom tub. På lotsbåten körde jag ur spåren med cirkelsåg och hårdmetallsklinga. men då ska man komma ihåg all den var drygt tiometer lång och decket 70cmbrett, så det var många meter nåt.

Kommentar av anders svenson den 12 Augusti 2013 kl. 13.35

Använde överhandsfräs först men som Dan påpekar gick det åt fräsar många innan jag gav upp och körde med klingan, det var också lättare att styra med klingan i det gamla spåret.

Kommentar av Dan Rosengren den 12 Augusti 2013 kl. 20.09
Hej.tänkte inte på sågklingangs fördelar,den är vanligtvis 2,4mm mot fräsens 3mm vilket ger ett snyggare slutresultat. Jag kommer även ihåg att man var lite svettig fast det var kallt ute,man ville ju inte slira iväg med fräsens. Såg att jula hade en liten sänksåg med en klinga på 1,4mm för 400kr som verkar optimal för det här.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor