Jag förvaltar en nordisk 22a som stått uppställd i lada de senaste 13åren. Denna höst har det påbörjats en process som  skall resultera i att båten  blir i sjöduglit och segelbart skick igen.

Jag har alltid haft träbåtar men aldrig givit mig in i annat än kosmetiska renoveringar. Denna gång kommer jag förmodligen gå djupare ner i båtens struktur. Så jag är tacksam för allt stöd och hjälp jag kan få.

Båten , som är byggd på Karlsstads båtvarv och konstruerad av G.A Estlander, var från början lottbåt hos segelsällskapet Viken i Uddevalla.

Visningar: 308

Kommentar av Birger Edelberg den 25 Oktober 2012 kl. 7.38

Hej.

Jag håller på att renovera en sk22:a, konstruerad av Estlander och också den byggd på Karlstads båtvarv 1919. När är Din byggd? Vilka mått har den?

MVH

BIrger

Kommentar av Hans-Jörgen Lindquist den 25 Oktober 2012 kl. 20.19
Båten är byggd 1927 och måtten är 9,17x2.05 segelnumret
är S115. Har letat efter uppgifter om Karlsstad båtvarv men inte hittat något, har du?
Kommentar av Niklas Hallberg den 25 Oktober 2012 kl. 23.47

Keep it up! Birger: Vilken har du? 22or är sjukt kul båtar. Jag plockar själv med 282 Perhaps. (Becker 1946)  Finns lite bilder om ni söker på mina inlägg. 

Vi har en B22 på klubben. Bonnie. Vet varken nummer eller konstruktör tyvärr.

Kommentar av Birger Edelberg den 26 Oktober 2012 kl. 7.15

Niklas: Sjukt snygg båt Du har, verkligen läcker.

Min båt heter Bojan, och har legat i Sommen i många år. Hon är knappt 9 meter lång och bara 1,48 bred. Självklart marconirigg. Byggd i furu med överbyggnad i mahogny.

Då jag övertog henne var hon redan nåtlimmad, men saknade däck. Istället för att lägga ett nytt dukat däck valde jag att lägga marinplywood på däcksbalkarna. På detta lade jag ett riktigt ribbdäck i oregon pine med mittfisk och skarndäck i mahogny. Sedan har jag bytt mastfot, nytt roder, litet strukturella bitar här och där mm. Nu har det roliga jobbet börjat att skruva ihop allting och lacka och ytbehandla. Med litet tur kankse jag är klar försommaren 2013. 

Kommentar av Birger Edelberg den 26 Oktober 2012 kl. 7.18

Hans-Jörgen: Jag har inte hittat något om Karlstads båtvarv. Kanske man skulle höra med stadsarkivet i Karlstad, eller någon lokal segelklubb. Där brukar det ju finnas folk som har koll på vad som hänt på orten.

Jag såg bilkderna på Din båt, och den ser ju jättefin ut. Man kan inte tro att den legat på land i 13 år. 

Kommentar av Hans-Jörgen Lindquist den 27 Oktober 2012 kl. 15.56

Båtens namn var från början" SS Viken 1927" därefter har hon burit namnen Triton, Dagmar och senaste namn var Rapsidi. Nästa gång hon kommer i sjön tror jag att hon fått ett nytt namn, vet ej riktigt vad, men förmodligen något som går att sociera med hennes små knubbiga form vilket inte är särskilt skärgårdskryssaragtigt.

Kommentar av Peter Björkdal den 27 Oktober 2012 kl. 18.45

De nordiska 22:or jag sett har alla varit relativt breda i förhållande till andra samtida 22:or av samma längd. Jag antar att detta har något att göra med den finska regeln som båten byggdes efter. De brukade också kallas "finn  22:or".

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor