Började dagen med en stund vid pelarborren, dels de sista två hålen i varje spant, och dels ett gäng 20 mm proppar blev gjorda. Lite knepigt att stå och balansera ett dubbelkrökt 180 cm långt stålspant med ena handen och försöka borra med precision dessutom men med lite uppfinningsrikedom och träning så går det bra också.

Sedan bar det av ner till båten och jag började förbereda limning av proppraden på utsidan för JB6, lådan ska fram och riggas upp på lämplig höjd för att sedan ställas undan en stund under själva limningen. Limmet ska blandas till och få stå och vänta på att bubblorna försvinner, propparna ska läggas fram och i vissa fall brytas loss från varandra (jag tycker det är enklare att limma propparna styckevis istället för att ha dem på en lång remsa och bryta av dem vid själva införandet i därför avsett hål....). Så var det dax att pensla lite lim i hålen, bäst att börja nerifrån så risken för dropp i håret minimeras.  Så ska det blandas lite micropulver i limmet innan propparna läggs ner i geggan. Nedersta hålet i bordläggningen var jag tvungen att göra genomgående för trät var där dåligt och det gick inte att komma åt att borra från insidan för en mindre propp (ska borra ett större hål från utsidan senare och sätta i en propp till). Jag hade redan klämt fast en kil i hålrummet på insidan för att proppen inte skulle fara helt fritt igenom. Kilen är klädd med packtejp för att inte fastna i limmet. Nåväl, sisådär 25 proppar senare var det läge att baxa limlådan med värmarna på plats och sedan in på insidan och inspektera. Några av hålen på insidan är relativt små och där  ligger bordläggningen nästan vågrätt så jag beslutade att fylla de hålen med överskottslimmet så slipper jag proppa de hålen på fredag.

Limlådan på plats och stektermometern visar på 33 grader så härdningen går fort.

Nu hade det blivit lunchdags och efter lunch ägnade jag mej helt åt att montera spanten JB4 och JS4. Som Niklas tipsade om i förrgår så vidgade jag hålen i bordet där jag hade krökt skruvarna och jag väntade dessutom till sist med de två skruvarna. Kollade hur mycket det diffade och det rör sig inte bara om någon millimeter utan tre-fyra millimeter så det blir mycket klister i de hålen också.

Det sista jag gjorde idag var att borra de två absolut översta hålen genom baklvägaren och fäste alltihop med en liten kloss mellan balkvägare och spant. Översta skruven är en vanlig nio centimeter lång 6 mm skruv medan näst översta är elva centimeter lång 6 mm maskinskruv med stor bricka och mutter på insidan av balkvägarn.

Kändes skönt att få spantparet på plats så jag firade detta när jag kom hem med att slänga in snickarbyxorna i tvättmaskin.

J-4 spanten är de som är närmast hitom stegen.

Visningar: 57

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor