Gott Nytt År!

 

För ungefär ett år sedan började jag skriva på bloggen här om mina vedermödor med Ninni och Wera.  Ninni är ju ett längre projekt som jag sökt och fått bidrag till från en av kungafonderna, Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur. Fonden vill att jag gör allmänt känt att jag fått bidrag därifrån och då var det ju en bra anledning till bloggandet. Wera tänkte jag "bara" byta ena sambordet på och det är väl gjort under påsken tänkte jag......

 

I december förra året fick jag hjälp av Nisse att malla av de två första spantparen som skulle bytas och sedan dess har vi kunnat få på plats sex spantpar i järn och det återstår tre spantpar plus två bottenstockar som ska göras. Mycket mer än så är det inte gjort på Ninni men det har blivit väldigt mycket tänk på hur man löser olika problem och en rasande massa limmande av pluggar. Det som nu står på agendan är ju att fortsätta med järnspantandet men också att byta nästan alla träspanten på båda sidorna i det dåliga mittenpartiet. En inventering jag gjorde tidigare pekade på att av de 20 aktuella träspanten på varje sida var minst tolv på ena sidan och fem på andra sidan för korta eller måste bytas för gamla rostiga järnspant ligger under. Av resterande så är fyra spant knäckta på dåliga sidan och åtta på den bättre sidan. Det innebär att av 40 spant kan jag förmodligen behålla åtta-nio stycken. Vi ska inom kort börja med att ersätta några av dessa träspant med basade eklister. Vi börjar med några stycken och så får vi utvärdera sedan. Här kommer jag att få hjälp av Tomas med lilla Ballerinan Belis som ligger på samma båtklubb.

Wera skulle få ett nytt sambord i våras och så trodde vi att hon skulle sluta läcka av det men efter ett par veckors hyvlande på bordet och en söndertrasad tumme så gav jag upp. Strax därefter förstod jag att aktrestäven på Wera var i så dåligt skick att jag nog måste byta det mesta av stäven. Wera är byggd lite lustigt, på lägsta punkten i båten möts för- och akterstäv och i den skarven där ändträ möts så har det under de 70 år hon använts sugits in många liter vatten och resultatet blev ganska ruttet. Min tanke nu är att byta till en homogen ekbit som förhoppningsvis har vuxit i en liten krök som som motsvarar vinkeln längst nere men det får bil när Ninni är i sjön igen.... 

 

Jag kanske också ska berätta att jag var nere och skrapade några timmar idag :-)

 

Visningar: 62

Kommentar av Jan Björnberg den 30 December 2010 kl. 20.56

Hej Tor

Det är underbart att se att det finns andra som aldrig ger upp.

Gott Nytt År

Janne

Kommentar av Tor Hedvall den 31 December 2010 kl. 11.47
Tack Janne,
Vore kul att höra lite om dina projekt, det var ett tag sedan.

Jag roade mej med att kolla hur många blogginlägg jag gjort under 2010 (varje blogginlägg är lika med en halv till en dags jobb på båtarna) och det blev 91. De första 12-13 var en sammanfattning av tidigare men sedan var det jobb mest så omkring 70 tillfällen har det blivit iallafall, mer än en i veckan! Har ambitionen att öka tempot lite under 2011, ett nyårslöfte kanske?

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor