Landade skutan för några veckor sedan och fick direkt lite kalla fötter och undrade vad jag gett mig in i. Första reaktionen vara att böja sig inför det myckna arbetet, fega ur och lägga ut den på blockat.

Har nu "bondat" med henne under veckorna som gått och tagit till mig henne i små portioner. Efter att har rivit ut all skit och börjat rota bland bottenstockar och spant så inser man att hon mår ganska bra.

Kan ju jämföra med andra som sitter med värre projekt så va fan... det skall väl gå. En sak gäller dock, hon skall i sjön i år!!

Otoligt avundsjuk på alla som rullar in båten i någon lada eller garage och pratar om tiden som går åt i snickarverkstan. Kör lite mer spartanskt för egen del.

De mest akuta problemen gäller bl.a. förstäven som inte är helt ok.

Planen vara att försöka dra igång en tråd på Träbåtsakutens forum men inloggningen ville sig inte. Försöker därför här istället.

Har letat frenetiskt efter information om hur jag skall ta mig an problemet. Har bl.a. lusläst T.Larssons bibel i ämnet och sökt av vad som skrivits på nätet.

Bilder nedan visar nuläget.

Stäven ser ut som den brukar göra på liknande båter. Problemet är att det är ganska murket och att kölplankan spruckit en bit under nedre stävlasken.

Tittar man på insidan ser allt däremot helt perfekt ut.

Frågor som jag skulle behöva hjälp med att besvara är bl.a:

1. På bilden syns två bultar vilka antagligen används för att hålla mitten delen på plats. Hur hålls då bottenplankan på plats?

Om man jämför med t.ex.bilder från Staffan Rosendahls suveräna blogg om rep. av Jarry, så förstår ni vad jag menar. Bilden nedan är snodd därifrån (Beklagar Staffan om jag ej bett om lov till detta. Hör av dig om ev. royalty anspråk).

2. Eftersom insidan på min båt ser och ok ut och inte visare tecken på röta så skulle jag vilja slippa byte av hela knät och istället begränsa mig till att byta de yttre delarna. Slipper då ocks trassla med attt lossa bord och annat. Är det någon som har mer konkreta tips eller bilder från ett sådant ingrepp?

3. Vad gör man med sprickan i kölplankan?

4. Är det ide att bara plast ihop det temporärt för att komma i sjön? Kan man bara olja och måla och hålla tummarna att det håller en säsong?

Tacksam för alla tips och råd som kan leda mitt arbete framåt. Finns det någon gammal "båtbyggarräv" i göteborsgområdet som kan greppen och som skulle vara villig att ställa upp som lite mentor i det här projektet så vore det givetvis ovärdeligt.

Tack till alla som orkat läsa ända hit. Lovar att ta det i mindre portioner framöver.

Visningar: 467

Kommentar av Joakim Funhammar den 6 Maj 2012 kl. 19.34
Trot att du kan nått limma sprickan .

De gjör min lek kambrat på sinn chris craft från 1940 .
Du kann altid fråga Hendrik v här på forumett eller Anders veneus.
Kommentar av Staffan Rosendahl den 9 Maj 2012 kl. 19.50

Tack för dom uppmuntrande orden om bloggen Gunnar! ..och det är helt ok att använda bilder som jag lagt ut :)

När det gäller dina konkreta frågor runt stävknäet så blir det väl lite som att välja mellan pest och kolera med tanke på tidplanen. Som jag ser det borde du kunna byta ytterkölen genom att kapa precis i spunningen och fästa in den nya delen med rejäla snedlaskar som du bultar fast genom hela kölplankan. Blir kanske inte lika starkt som att byta hela stävknäet, men du behöver inte montera ner hela fören! Vill dock poängtera att jag bara är en glad amatör :)

Att plasta in det hela lär dock inte göra mycket för hållbarheten om du inte samtidigt armerar med något starkt på utsidan.. Då är det kanske bättre att bara köra som den är och ha det roliga kvar till vintern ;)

Kommentar av Gunnar Theding den 9 Maj 2012 kl. 21.11

Tack Staffan för kommentar det var mycket uppskattat. Måste nog erkänna att jag varit lite besviken över det dåliga gensvaret men alla jobbar väl för fullt för att komma i sjön. "Glad amatör" låter som en grov underskattning i ditt fall. Kan inte komma på vad jag skall kalla mig själv i så fall...

Jag får göra en djupare inventering av fören och se hur illa det är. Kanske går det att står över ett större ingrepp och ta det efter sommaren. Frågan kvarstår dock hur man kunna få ihop det från bärjan med bara två bultar.

 

Kommentar av Staffan Rosendahl den 10 Maj 2012 kl. 12.04

Jag är övertygad om att det är fler bultar. På bilderna ser det ut som att lasken är utförd enligt det nedre exemplet på bild 19:17, sid 170, i Träbåtsrenovering. (KMK:s handbok)

Att få det hållbart utan rejäl bultning verkar omöjligt. Antingen är bultskallarna försänkta och överspacklade så de inte syns eller så har man inte använt genomgående bult vilket också verkar konstigt.. Det ser ut som om stävskenan är borttagen - syns inga spår från utsidan?

Kommentar av Gunnar Theding den 13 Maj 2012 kl. 23.10

Har nu letat bultar men bara lyckats lokalisera två stycken (se nytt inlägg). Är inne på din idé att byta ut en bit av ytterkölen. Såga in till spunningen just vi sprickan. Frågan är bara hur man skall lägga snittet för att det skall bli optimalt. Rejäla laskar låter som en bra tanke.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor