Spikade de fyra nybasade spanten och limmade lite proppar

 

På morgonen åkte jag ner och förberedde för nitning vilken dag som helst. Började med att spika kopparspikarna i de hål (varannat) som inte använts för att fästa spanten med. Nåja, bara spika är det ju inte, jag använder först en lång borr att borra igenom spanten med från utsidan, bordläggningen är redan förborrad med försänkta hål. För säkerhets skull borrar jag först ett eller ett par hål och sedan klättrar jag in i båten och kollar att borrhålet kommer något sånär mitt i spantet, annars får jag luta borren lite framåt eller bakåt för att kompensera. 

När hålen var gjorda och spikarna på plats var det dags att dra ut skruvarna med brickor och för att borra upp de hålen och spika. Just idag hade jag naturligtvis inte tagit med skruvdragaren så det jobbet fick vänta till efter lunch. Pysslade istället med kontraspanten till träspantparet 9. Lite passande och slipande så att de skulle passa, sågade också av dem för att passa som stöd för durkarna. När jag höll på med detta insåg jag att det var för många häl som inte var tilltäppta i det området där kontraspanten ska fästas. Hålen kommer från när vi basade in spanten och försökte fästa dem, Förberedde lite limning genom att städa rent, borra propphål och sätta 500 wattslampan riktad mot området för att värma upp bordläggningen.

Hem för lunch och hämta limgrejer och skruvdragare.

Eftermiddagen börjades med limning, det var inte så många proppar så jag fick lite lim över som blandades till lite tjockare spackel som jag använde på en lask som är dålig.

Resten av eftermiddagen drog jag ur skruvar, borrade upp hål och spikade kopparspik.

 

Tog en bild också på styrbordsidan invändigt;

Från vänster syns TS1 och 2,  JS1, o.s.v. Som ni ser ligger en hel del av de gamla spanten kvar som kontraspant.

 

67 arbetsdagar kvar

Visningar: 78

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor