En intressant och rolig båt i tidiga släkten

Min man Lars har under åren funderat på sin tidigare släkt och började 1985 att söka efter sina förfäder i bl a  Borlängetrakten. Som liten på 50-talet var han flera gånger på besök med sin familj i Dalarna hos släktingar och han har hittat många släktbilder i ärvda familjealbum.

Sommaren 1985 åkte vi upp till Dalarna och besökte Torsång där det hölls ett veteranbåtsmöte med bl a ångbåtar i sjön Runn. Eftersom vi själva har veteranbåtar och tidigare anordnat veteranbåtsmöten hemma i Västervik och på ostkusten och startat SVBF, Svenska Veteranbåtsförening var för oss besöket extra intressant.

Lars hade hört av sin far att en släkting vid namn Fritz Nyman i Borlänge hade byggt bl a en båtångmaskin och även haft båt i sjön Runn. Fritz Nymans dotterson Jarl Hedbom Smedjebacken, var då ordförande i Sveriges Ångfartygsförening.

Jarl har berättat att han höll på att renovera en ångmaskin i en båt och den var full med all sköns oljerester och fett. Under tiden han skrapade och den blev renare framträdde en liten mässingsskylt plötsligt och där det syntes två instansade bokstäver F.N  och han rös när han upptäckte att det måste ha varit hans morfar Fritz Nymans arbete han råkat få tag på.

Vi talades vid per telefon och Jarl kom då fram till att han var Lars farfars brors dotterson, släkt på långt håll...lustigt.. världen är inte så stor som man igen får säga.

I dag är Jarl avliden.

Båten med det underliga däcksmaterialet var Fritz Nymans båt men vilka av alla personerna det är vet vi inte. Bilden fanns i Lars föräldrars album.

Vi har tagit tillbaka Lars släktnamn efter hans farfars farfar Soldaten Jan Dragsten från Borlänge.

 

Solveig Dragsten ( fd Nygren )

Visningar: 740

Kommentar av Johan Odvik den 23 Januari 2014 kl. 17.53

Vilken härlig bild, däcksmaterialet påminner mycket om den linoleummatta som låg i hallen i vår 20- talslägenhet.

Kommentar av Nick Leo den 10 April 2020 kl. 16.41

Fritz är min morfars (Torsten Nyman) far. Även Torsten byggde båtar och jag fick hans sista båt. 
Kontakta mig om du vill ha lite namn på personerna i bilden. 
Mvh, Nick Leo

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor