Tisdagen och torsdagens halvdagar resulterade i ett nitat spant och en massa merarbete.

 

I väntan på att dagens nagelapor skulle dyka upp så började jag titta på ett bord som släppt lite från akterspegeln, skulle väl bara lossas lite och sedan fästas med grövre skruv trodde jag. Började med att pilla ut pluggarna men bordet sprack lite i underkant, nåja, lite nåtlimning och sedan ska det ju målas...., Fortsatte med att såga lite i det övre nåtet för att få bordet att släppa från det ovanför och så stack jag in ett stämjärn och bände lite.

Akterspegeln kändes väldigt mjuk, den har brukat bli lite missfärgad av fukt just där så jag brukar skrapa i det området för att få ut fukten på vintrarna. 

Jag har ju varit lite misstänksam så jag provade med att sticka med stämjärnet lite i akterspegeln och det var inte mycket motstånd. Stämjärnet gick in en bra bit och det var bara att vrida och bända lite så föll en massa bitar ur akterspegeln som synes på bilden bredvid.

Akterspegeln är limmad med ett antal lager faner som pressats ihop till en akterspegel av 1917 års Holm-stuk. Detta gjordes för 25 år sedan och förmodligen användes ett lim med kort halveringstid för det verkar ha försvunnit under åren.

Jag kröp in i aktern för att kolla hur det ser ut därinne och långt därbak ser man hur rötan har fått fäste i ramverket som dessutom är skarvat med fibrerna på olika ledd.

Jaha, det var bara att ta beslutet att riva akterspegeln och ersätta ramverket där det är dåligt. Min tanke är ju att behålla akterspegeln fernissad så det går inte att fuska med spackel och färg, bara göra nytt.

Under tiden som jag sysslat med detta dök nagelapan Göran Järnruste upp och vi förberedde nitning av de två korta kontraspanten som jag gjort och klämt fast i hålrummet med en kloss så att de skulle sitta fast när jag slog i kopparspikarna från utsidan. Tog bort klossen och såg till min förvåning att den ena limmade spantstumpen hade knäckts tvärs av, dagens andra motgång... Vi tog bort stumparna och slog ut spikarna och nitade fast det andra kontraspantet som fortfarande var helt. Förmodligen hade klossen som jag pressat ner hållit övre delen av spantet på plats men när jag slog i den understa spiken så gick den lite snett och när jag tog i böjdes spantet av. Nåväl det är inget stort jobb att limma ett nytt.

Vi fortsatte att nita spant TB3 och efter en stund dök nästa tilltänkta nagelapa upp och kom in i båten för att hålla mej sällskap en stund. Efter en stund snarkade han gott utsträckt på bordläggningens insida, Göran fick fortsätta ensam som nagelapa den här gången.

 

Började idag med att förbereda limning av kontraspantet, letade rätt på jiggen, vinkeljärnen och tillräckligt många tvingar, förutsättningarna är bra, lister att limma med finns också.

Sedan ner till båten och börja demontering av akterspegeln, sju stora mässingsskruvar drogs upp ur häckbrädan (tror att det heter så, skarndäcket i aktern så att säga !?) utan allt för stora skador och sedan gav jag mej på akterspegeln, ingen anledning att ta det försiktigt med att få ur propparna där. 29 propphål men bara 25 skruvar, visserligen rostfria men var är de fyra saknade? 

Fortsätter en annan dag med att försiktigt ta bort proppar och skruvar i ändan på borden in i akterspegeln.  Efter det måste jag nog krypa in i aktern och lossa lite skruv inifrån :-)

Akterspegelns friska sida innan proppar och skruvar tagits bort.

 

65 och en halv arbetsdag kvar plus akterspegelbyte

Visningar: 213

Kommentar av Åke Karlsson den 28 Oktober 2011 kl. 16.18

En olycka kommer aldrig ensam brukar man ju säga.

Men du verkar komma runt alla fallgropar för undvika formsvackan .Det är bara bita i det sura och gladligen gå vidare med problemen och lösa detta. Brukar läsa din blogg och din energi verkar ju aldrig ta slut . Hoppas och tror att slutresultatet blir bra. Lycka till i forsättningen.

 

 

Kommentar av Tor Hedvall den 28 Oktober 2011 kl. 16.59

Tack Åke,

Jag fick en stund över idag och limmade stpantet, hoppas det håller den här gången :-)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor