Du fartygsägare - Glöm inte att ansöka om fartygsstöd

Att bevara och bruka äldre fartyg är en komplex och kostsam uppgift. Sjöhistoriska museet fördelar ett ekonomiskt bidrag till historiskt värdefulla fartyg. Totalt delas en miljon kronor ut varje år, fördelat på en rad olika fartyg.

Stödet ska stimulera till insatser som gör att fartygen bevaras med en kulturhistorisk inriktning. Bidraget utgör normalt bara en mindre del av den totala kostnaden.

Bidrag kan sökas av ägare till fartyg som blivit k-märkta av Sjöhistoriska museet eller fartyg som står inför möjligheten att kunna k-märkas. Från och med januari 2012 är stödet till kulturhistoriskt värdefulla fartyg beskrivet i regeringens förordning (2011:1565).

En påminnelse om att sista dag för ansökan om bidrag till historiskt värdefulla fartyg är den 15 mars
Ansökningsblankett och mer information finns på Sjöhistoriska museets hemsida:

Visningar: 194

Kommentar av Tom Hemréus den 29 Februari 2012 kl. 22.36

Intressant! Nu är ju inte Stella K-märkt (än) men i alla fall! Har tänkt lite på detta. I Norge där jag jobbar kan ägare av gamla båtar söka pengar från både Riksantikvarien och flera andra fonder och stiftelser. Hur ligger det egentligen till med detta i Sverige generellt? Hade ju varit nice att kunna söka pengar till byte av några bord, spant eller omläggning av däck, tex, som man kan i Norge, och sedan lämna bort jobbet till ett varv. På det viset stödjer man deras verksamhet samtidigt som man sparar massor av fritid och slipper oroa sig för att det inte ska bli klart i tid. Nån som vet?

Kommentar av Hansi Ohlsson den 5 Mars 2012 kl. 21.07

hej Tom!

Nej så är det inte i Sverige, ännu. Stödet Anders talar om är till de stora yrkesfartygen som är k-märkta. De kan söka stöd av SMM och i vissa fall även av Riksantikvarieämbetet om de räknas som arbetslivsmuseer.

K-märkta fritidsbåtar har inte några ekonomiska stöd att söka idagsläget. Men som Ni säkert sett i pressen undantas de från kravet att bygga om toaletterna för slangtömning, det som alla andra fritidsbåtar måste kunna från 2015. Men av de som hittills är k-märkta är det ju en försvinnande liten del som ens har toalett installerad...

När det finns lite fler båtar k-märkta och man vet hur det utfaller efter permanentningen så kan man alltid lobba för förmåner i hamnar, hos tillbehörshandlarna och kanske försäkringsbolag. Men det måste gå några år innan man får genomslag.

mvh
Hans-Lennart "Hansi" Ohlsson

Kommentar av Hansi Ohlsson den 5 Mars 2012 kl. 21.08

Det heter väl permanentandet och inte permanentningen inser jag. Vem sjutton vill permanenta sin k-märkta båt...

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor