Efter att ha fått in båten i garaget och pallat upp den så att det går att kliva i och ur den så påbörjades uppstädning av båten. Det fanns en avsevärd mängd tallbarr och annat skräp som hade samlats i båten under årens lopp. 

Mycket tallbarr blir det...

Fastän båten ser bra ut från utsidan så ser insidan desto mer härjad ut. 

Dessutom uppdagades det en hel del mer jobb än vad jag såg då jag köpte båten. Dom två borden och några spant som skulle bytas har blivit till 5-6 bord samt 8-10 spant som behöver ersättas med nytt.

Det mest ororväckande är att babordssida verkar ha tappat form eftersom flera spant är knäckta där. (Det går att se glappet mellan bottenborden och kölstockarna på bilden ovan). 

Så arbetsordningen nu kommer att vara att demontera allt så att jag får ett öppet skrov. Efter det kommer jag att försöka återställa skrovformen och byta dom knäckta spanten innan jag ger mig i kast med bottenborden. Vad tror ni om att m h a breda spännband långsamt och försiktigt spänna tillbaka skrovet till sin ursprungliga form, eller hur ska man ta sig an detta problem? 

Visningar: 500

Kommentar av Johan Ankarbäck den 4 December 2014 kl. 19.51

Man kan försiktigt trycka skrovet rätt med hjälp av skruvdomkrafter och kraftiga brädor. En på tvären och långa brädor under skarndäcken. Men det är FÖRSIKTIGT under lång tid som gäller. Dessutom förutsätter det att träet i botten är friskt.
På min campingbåt jag hade tidigare gjorde jag på detta sätt men när båten blev torr på våren så sprack bottenborden på längden. Dom borden var dock riktigt dåliga. Med friskt trä ska det fungera.
Vartefter man får formen rätt så "håller man i " på utsidan med spännband så det inte går tillbaka.
Det finns många bilder på hur jag gjorde på min båtbloggsida här på SCB.

Kommentar av Robert Ström den 5 December 2014 kl. 8.18
Tack för tipset Johan! Kollade din blogg och det ser ut som om ditt skrov hade precis samma glapp som mitt har. Idén med domkrafter och spännband är inte dum, måste försöka sätta skrovet i spänn så fort jag har demonterat däck och vindruta.
Kommentar av Håkan den 5 December 2014 kl. 8.25

Det kan väl vara en fördel att kanske även kunna öka fuktigheten, och därmed smidigheten, i det trä du skall forma eller..?! Om du har den möjligheten alltså?

Kommentar av Ingemar Wiloboken den 6 December 2014 kl. 12.54

Jag har samma problem på min elecrolux. Jag har fått byta alla bottenstockarna med. Därefter har jag skruvat med stora brickor mellan botten och skruv och då pressar upp skrovformen mot bottenstocken.

Drar skruvarna lite då och då för hand hade tyvärr 20 (10 bakre på båda sidorna) spant knäckta i minpå båda sidorna. limmar nya i ask och epoxy. Tyvärr så hade båten stått på en trailer med hjul för upptagningen och de hade tryckte skrovet ur form. Lycka till med projektet! /Ingemar

Kommentar av Robert Ström den 8 December 2014 kl. 7.36
Tack för era kommentarer. Det skulle säkert vara bra att öka fuktigheten i skrovet innan omformning. Just luftfuktighet under renoveringen är någonting jag funderar på, vilken fuktighet är mest idealisk för att förhindra att skrovet spricker upp under renoveringen?

Bottenstockarna på min båt är bara fästa till bottenplankan. I övrigt var det en mahognylist som löpte längs med hela skrovsidan (som kantlist till durkarna) som "klämde" fast ändorna på bottenstockarna mot skrovet. Detta tyckte jag var en lite annorlunda lösning, är inte bottenstockarna normalt skruvade mot skrovet?
Kommentar av Robert Ström den 8 December 2014 kl. 7.38
Mahognylisten jag pratar om syns på översta bilden...
Kommentar av Ingemar Wiloboken den 9 December 2014 kl. 20.25

Mina var skruvade från undersidan. Tyvärr så var många av skruvarna knäckta så jag fick dra ut bottenstock och skruv. Detta gjorde då att trät fläckte upp. Här har jag gjort en gigg och borrat ut träplugg och epoxy limmat i nya. Gjorde nya i ask efter de gamla som mall. När jag fått tillbaka rätt form på skrovet så kommer jag att epoxy behandla botten även med matta så att jag dödr den riktigt. /Ingemar

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor