Classic Fantastic Plastic, del 19: Carbs in another meaning.......

Wow, här var det fullt med aktivitet! :)

Hela bränslesystemet är nu genomgånget från tank till förgasare och ett nytt och modernt bränslefilter har monterats, har dock inga bilder från det än då båten inte står hemma utan i sin vinterförvaring.

Inga stora konstigheter som kunde förklara sommarens debacle med bränslestopp har kunnat hittas men nu vet vi att det inte var några konstigheter i tank eller rör i alla fall. En mystiskt avluftning, typ mopedmunstycke, hittades på sugröret i tanken och det kanske skulle lett till intag av tjuvluft men det var allt.

Däremot har jag precis fått tillbaka gasaren efter en otroligt välgjord restaurering av firma Carbguy i Stockholm, all heder till dessa profiler!

Då statusen var okänd på denna Carter, och baserat på motorns uppförande efter de två säsonger vi haft båten, så var det läge att se över den.

Det var dock ingen lek att hitta vilken förgasare vi egentligen hade då den hade en mystisk handgjord dataplåt monterad och den gick inte att hitta via Carters register...hm?
Den mystiska dataplåten med "6281S" instansat för hand ser ni ovan.

Hur skulle vi nu få reda på hur den förgasaren var bestyckad från fabrik och dessutom var serienumret ju från Carter bortslipat...skumt!

Jag lyckades, efter mycket möda och bra kontakter i USA, leta rätt på personer som satt på Chris Crafts egna arkiv från tiden då dessa högprestanda-motorer byggdes och där hittade vi det unika dokument nedan!

Det visar att Chris Craft tog en Crater AVS 6117S och byggde om den med egna delar och sedan döpte om den till 6281S och att bortslipningen av Carters serienummer förmodligen var för att man skulle beställa rätt reservdelar från Chris Craft sedan.

Så här såg förgasaren den ut innan jag skickade iväg den ...

Här är genomgånget, utbyt eller restaurerat och redo för att monteras ihop igen:

...och så här ser den ut efter hemkomst från Carbguy, viss skillnad va?

Tom den unika identitetsbrickan är rengjord:

Allt som behövde bytas är gjort och sedan har vi behållit det som gick för att bevara denna väldigt ovanliga förgasare från Chris Craft så autentisk som möjlig.

Återstår att förena den med motor men det får vi ta då temperaturen blivit mer skruvarvänlig, även om vi mest haft plusgrader hittills denna vinter! :(

Mitt "case" har också rönt en del uppmärksamhet efter två inlägg på USAs, och kanske världens största veteransbåtssajt woodyboater.com:

Post 1

Post 2

Visningar: 323

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor