Hej

Håller på att klura ut var allt ska sitta på Lancern nu när nya tanken (bensin) mm är nytt och på nya ställen.

Skulle vilja placera tanklocket snyggt baktill på skarndäck, vilket medför en längre slang till tanken (påfyllningen).

Jag vet att alla metalldelar ska jordas till motorn, eller minus på batteriet, men slangbutiken sa att fallhöjden kan vara en fara ändå??.

 

Det blir ju fallhöjd per automatik när bränslet ska färdas nerför fribordshöjd-till tanken (i botten numera) Vill eliminera alla tänkbara faror runt detta, och undrar om nån expert kan tala om vad som är det  rätta från A till Ö.

 

Tack på förhand/Bosse Zolland

Visningar: 271

Kommentar av Micke Öhman den 2 Maj 2011 kl. 20.41

Ändå?

 

Om du jordar tanklocket till tanken, och vidare till motorn och batteriet, så skall väl ändå inte ens den statiska elektriciteten som kan bildas när bensinen får en alltför bra fallhöjd behöva vara en risk??

Eller?

 

Notervärt är dock att man inte får glömma bort att dra en jordledning separat förbi de ställen som inte har kontakt med varandra, t.ex mellan ett bränslefilter och motorn

(där det ju ibland kan sitta en gummislang eller liknande)

 

 

Kommentar av Marcus Winberg den 2 Maj 2011 kl. 20.52

Som Michael sa.

Jord från locket-tanken-motorn-batteriet.

Man kan ju sätta tankmunstycket mot locket innan man tankar så får ev statiskel slås bort.

Kommentar av bo zolland den 3 Maj 2011 kl. 5.55

Tack alla pigga bloggare. Det var ungefär som jag gissat, och kommer att "tokjorda" alla delar i systemet, så ska nog allt kännas säkert.

BZ

Kommentar av Johan Eriksson den 3 Maj 2011 kl. 10.54

Något som är tankvärt är att när man bygger styrsåp och liknande installationer får man inte bra jord i serie utan det måste vara separata ledningar till jordpunkten. Orsaken är naturligtvis att om jordledningen går i en serie så är inget jordat vid ett brott på ledningen. Ex om man gör en jordslinga i serie för tankningen skulle tanklocket vara ojordat vid ett brott på slingan med risk för en brand

Kommentar av Rickard Lundgren den 3 Maj 2011 kl. 14.25
Det bör bli säkert. I mitt yrke släpper jag bensin på självfall med upp till 1100 liter/minut med en 5,5 m lång slang som är jordad i sig själv mellan tankbil/påfyllningskopppling, samt separat jordlina som kopplas FÖRST mellan tankbil/påfyllningskoppling för att eliminera ev. statisk gnista när slangen kopplas.  Största faran att få statisk gnista är, som jag ser det, när man fyller ur dunk ner i en plasttratt. Normen i min branch är att MAX fri fallhöjd i "fria luften" ej får överstiga 10 cm. Och "enligt boken" bör man då ha en metalltratt med jordlina mellan dunken och tratten.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor