Nu ska friborden få vila lite så kittet sätter sig ordentligt och jag ska ägna mej åt undervattenskroppen istället. Följande plan hade jag; Blanda till ett traditionellt spackel av fårtalg, blymönja och rå linolja, något som funkar bra ihop med oljat trä med andra ord. Ville stämma av blandningen med Mäster Thomas men han var inte förtjust i min lösning, helst skulle skruvhålen proppas och de traditionella medlen är mest till för allmogebåtar och skutor. Jag får kanske tänka om men eftersom jag redan oljat utan att ha proppat hålen så föreslog Thomas att jag ska spackla med ettan efter att jag målat, aldrig spackla på bart trä. Hmmmm....., eftersom jag redan var igång med fårtalgen, linoljan och blymönjan så bestämde jag mej för att pröva det på ena sidan och köra med Thomas förslag på andra sidan. Inte för jag vet hur jag ska kunna göra en utvärdering av vilket som är bäst men det får väl tiden utvisa.

Alltså spacklade jag styrbordsidans håligheter under vattenlinjen med fårtalgblymönjelinoljesmeten och så låter jag babordsidan vara tills efter målning med mönja och primer.

Så ser det ut efter spacklingen idag

Knappt 21 arbetsdagar kvar

Visningar: 703

Kommentar av Per Lundbladh den 22 Mars 2012 kl. 20.01

Hej Tor,

Jag har fått tipset att använda blymönjekitt vid monteringen av de nya borden till spunningen i den nya förstäven. Mina nitar på undervattenskroppen verkar ochså vara spacklade med orange gegga, så jag tror att jag kommer att göra likadant där.

Hur blandade du ihop röran? Gjorde du först blymönja och sedan i med talgen lagom uppvärmd? Eller kan man blanda ihop blymönjepulver, olja och talg direkt?

Har inte blandat något sådant tidigare så jag är tacksam för svar.

m v h

Pelle

Kommentar av Tor Hedvall den 22 Mars 2012 kl. 21.35

Hej Pelle,

Jag värmde 500-600 gram fårtalg i vattenbad och så rörde jag i någon deciliter blymönjepulver, svårt att bedöma proportionerna exakt men det blev ordentligt orange. Innan fårtalget stelnade igen hällde jag i någon deciliter rå linolja och så använde jag det nästan direkt. Det stelnade efter någon timme ute i kylan men det går att hålla varmt och mjukt. Använde vinylhandskar och och tog loss bitar som jag först pressade in i håligheterna och sedan gick efter med plastspackelspade.

Har du färdig blymönja så går det säkert att blanda ner lagom mängd i uppvärmd fårtalg också.....

Hälsningar

Tor.

Kommentar av Per Lundbladh den 23 Mars 2012 kl. 18.57

Tack Tor!

Underlättar att man kan blanda i blymönjan direkt..

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor