Heisann,

Jeg tenkte å blande litt beis i lakken på årets strøk på skroget. Jeg foretrekker international sin mahogny-beis. Noen som har tips om blandingsforhold? Hvor mye beis per liter lakk?

 

Erling

Visningar: 479

Kommentar av Lars Olsson den 10 Maj 2012 kl. 12.42

Jag skulle undvika att blanda bets i lacken, det ger lätt ett litet "målat" intryck (fernissan blir ju en blaskig färg). Mycket bättre då att matta den gamla fernissade ytan*) och sedan med en skumstrykare lägga ett tunt lager bets. Låt betsen torka ordentligt och täck med två lager fernissa. Det ger en klarare och vackrare yta.

*) varning, det måste vara förra årets fernissa, fungerar inte på ny fernissa!

Kommentar av Erling Marcussen Timm den 10 Maj 2012 kl. 12.50

Takk for det Lars,

Det høres fornuftig ut det du skriver (ser også at dette har blitt beskrevet i en artikkel i Klassiske Båtar.

Er det noen som har erfaring med dette? Er det vanskelig å legge på beisen slik at det ser pent ut?

Erling

Kommentar av Lars Olsson den 10 Maj 2012 kl. 12.59

Jag använde faktiskt den här metoden på Soaraya i år. Det ser väldigt bra ut, Internationals båtbets är inte "täckande" utan träets ådring syns fint. Betsen är ju tunn och lite rinnande men genom att använda en skumstrykare går det fint att lägga ett tunt lager. Prova på en avgränsad yta, lucka eller så.

Kommentar av Erling Marcussen Timm den 10 Maj 2012 kl. 13.04

Det blir spennende!

Når du legger på beisen - er det nødvendig å la skum strykeren få "løpe" store lengder ubrutt, eller går det greit med kortere strøk?

 

Kommentar av Lars Olsson den 10 Maj 2012 kl. 16.19

Det är inte så känsligt faktiskt, om man jobbar på ganska snabbt så länge betsen är blöt, så är det inga större problem. Är det stora ytor som friborden du tänker på? Försök att upptäck och stryk bort eventuella "rinningar" så fort som möjligt. Lycka till!

Kommentar av Erling Marcussen Timm den 10 Maj 2012 kl. 16.27

Takk igjen Lars,

Det er fribordet som står for tur - tenkte at jeg da kan utsette jobben med full nedskraping noen år.

Jeg prøver først på hekken, så får vi se hvordan det blir.

Jeg poster bilder av resultatet.

Erling

Kommentar av Lars Olsson den 10 Maj 2012 kl. 18.06

Letade fram några bilder i telefonen. Torr bets (ser matt och täckande ut) och fernissa på betsen (lyfter fram mahognyfärgen fint).

Kommentar av Erling Marcussen Timm den 14 Maj 2012 kl. 8.54

Da er eksperimentet fullført.

Akterspeilet ble vannslipt med 280-papir, før jeg la på ett strøk International mahoganybeis. Beisen var lett å legge på, og det var - overraskende nok - ikke noe problem å få det jevnt. Det som imidlertid overrasket var at lakken boblet opp på noen steder. Jeg ble derfor nødt til å skrape av dette, og legge ny beis på disse stedene.

Men metoden funker, og jeg kommer nok til å gjøre dette på resten av skroget til neste år. Jeg skal da imidlertid se om jeg finner en beis som ikke reagerer med lakken på samme måte som International.

Takk for gode tips Lars!

Erling

Kommentar av Jocke Högväg den 9 Maj 2014 kl. 1.37
Tack för tipsen här. Har betsat ruff och styrhytt på min mahognyhög från 26. Man får verkligen äta upp de ställen man slarvat med slipningen ifjol, för där löser betsen upp fernissan. Det är lite pilligt tycker jag att matta ner och betsa på nytt för att få det jämnt runt dessa "skador" men det går. Det vore toppen om international kunde komma ut med en lite snällare variant med mindre lösningsmedel i för betsning på fernissa. Jag fick bra tips från internationals support, bl.a. Att det går att betsa två lager om man vill ha mörkare ton, man låter det torka ordentligt mellan lagren, men man belastar då fernissan mer för varje gång som till slut släpper. Det är heller ingen skillnad mellan röd och vit kork på betsburkarna som någon påstått. Det är samma färgkod och därför samma innehåll. (Enligt International)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor