Starten av renoveringsprojektet närmar sig och inför detta behöver jag konstruera en "båtvagga" som kan hålla båten på rätt köl och i lagom arbetshöjd. Har funderat på att bygga ihop en rektangulär ram av stående 2x4or som jag monterar fyra hjul på. Hjulen vill jag ha för att kunna flytta båten, eftersom garaget jag ska jobba i inte är alltför stort. Jag måste säkert också bygga lite stöd på det tvärsgående ramverket som följer skrovformen så att båten står stadigt.

Vad är era tankar om detta? Vilken sorts båtvaggor har ni som renoverar? Måste jag stöda kölen mera eller räcker det med stöd på två punkter (en akterut och en förut)? Jag vill ju inte att skrovet deformeras under projektets gång och det blir ju en hel del klättrande i och ur båten medan jobbet pågår.

Jag uppskattar alla kommentarer och ideér som ni kan ge mig.

/Robert.

Visningar: 942

Kommentar av Bo Wahlström den 2 Oktober 2014 kl. 13.47

Det är en utmärkt idé att ha båten på en dolly så du kan flytta runt den lite på golvet, när det är trångt underlättar varje centimeter man kan vinna. Jag byggde min båt i ett aldeles för trångt garage, men det funkade tack vare dollyn, så man kunde trycka upp båten mot ena väggen då man jobbade på ena sidan och vice verca.

Denna dolly övertog jag efter en kamrat som byggt klart sin båt, så jag har inte konstruerat den själv.

Värt att tänka på är att använda stora, stadiga låsbara hjul, trycket blir ganska stort på varje hjul och ska man ha en chans att rulla dem behöver de vara av skaplig diameter, att de ska vara låsbara förklarar nog sig självt... :)

Kommentar av Robert Ström den 2 Oktober 2014 kl. 14.45

Tack för din input, det är något liknande som på din bild som jag ser för min inre syn. Hjulen jag har är stora och låsbara och då jag ser modellen på din dolly, ska jag också sätta ett tredje stöd under båten.

Kommentar av Torgeir Dolven den 3 Oktober 2014 kl. 10.09

Jeg har bygget noe tilsvarende til min Pettersson. Jeg har 3 kraftige bjelker på tvers og 3 hjul på hver.  Mulig det er litt "over-kill", men tenkte at jeg ville ha litt ekstra støtte under kjølen.

Kommentar av Robert Ström den 3 Oktober 2014 kl. 13.38

Tack Torgeir! Då känner jag mig rätt säker på att min idé borde fungera. Om allt går som planerat, så kanske jag börjar bygga den i helgen.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor