Efter att ha haft semester från båten ett tag så fick jag tid igen på grund av ändrade segelplaner. Nisse levererade bottenstockarna så jag kunde åka ner nu på eftermiddagen och börja montera.

Den mindre bottenstocken var det inga problem med, den passade bra efter lite lättare hammarslag på rätt ställen men den större gav lite mer problem.  Den är ny, vi valde att flytta ena bottenstocken från järnförstärkta träspant till ett riktigt järnspantpar och då fanns inget att malla efter. Som synes på bilden här bredvid behövde armarna bockas rejält på den bortre (större). Jag ställde mej på bottenstocken och hoppade till så att den började ge med sig där den redan var bockad för armarna. Sedan ner under båten, fram med vinkelkapen och så la jag ett snitt där den vinklade av och slog några slag med handsläggan. Upp och passa igen och nu kom den längre ner mot botten. Pressade ner den ytterligare och kunde konstatera att jag måste slipa av kanterna på den nere i hålrummet så jag markerade med färgpenna och så ta loss och ner under båten igen för att slipa med vinkelkapen. Höll på så ett tag och varje gång jag var uppe i båten så vägde jag av så att nya bottenstockarna inte kom för högt eller för lågt i förhållade till resten. Durkarna kommer att ligga direkt på bottenstockarnas överkant och det är inte roligt med gungbräda eller sviktande durkar, det kommer ju att gunga ändå :-)

När jag hållit på ett tag så kunde jag konstatera att vinklarna på den stora bottenstocken satt för långt från varandra för att den ska komma tillräckligt långt ner så jag får kontakta Nisse för att få hjälp att lägga två nya snitt i dem och sedan svetsa nya kilar för att få den att passa helt. Satt faktiskt en stund och funderade på att höja durken en decimeter i akterkant av kajutan så att insteget kunde bli lägre och då skulle jag inte behöva vara så noga här...., men jag övergav tanken för förmodligen kommer det andra problem istället då som jag inte inser just nu?

Visningar: 99

Kommentar av Tor Hedvall den 29 Juli 2011 kl. 20.31
Glömde skriva att det är åttiosju arbetsdagar kvar nu.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor