Eleganta båtar för nostalgiskt lagda

 

Än en gång presenteras ett brett urval klassiska båtar på Båtmässan. En verklig pärla för vännerna av mahognybåtar är den 9,9 meter långa salongsbåten Wilhelmiina, byggd år 1905 i Jyväskylä. Den kravellbyggda skönheten av hondurasmahogny, oregon pine och ek har restaurerats under ledning av snickarmästare Harri Kääriä. Fortfarande saknas en äkta båtmotor från 1900-talets början. Båten nuvarande ägare säger sig vilja samla berättelser och uppgifter om Wilhelmiinas historia, och söker för båten en värdig placering, när restaureringen blivit slutförd.

 

Likaså visas en högst speciell fiskebåt, Fanny – en klassisk skönhet som har en del överraskningar inombords. Med 440 hästkrafter är Fanny den snabbaste fiskebåten i Finland. Under byggprojektet – som pågått i tio år – har båten genomgått rätt genomgripande ombyggnad, så att Fanny numera, med tio personer ombord, klarar av imponerande 40-50 knop. Hemligheten bakom den fina accelerationen är en tvåstegskoppling, en sällsynthet som inte just förekommer i båtar av det här slaget. ”Just tack vare kopplingen brukar också massiva muskelbåtar bli efter Fanny när det gäller acceleration”, säger Fannys stolte ägare Fridde Martin.

 

På mässavdelningen för klassiska båtar, som hålls av Mahogany Yachting Society (MYS) och Outboard Museum, visas också i år ett stort urval klassiska båtar av sällan skådade slag. Toppen bland italienska mahognyskönheter företräds av en Riva Olympic, byggd 1970 och benämnd efter OS i Mexico två år tidigare.  Störst bland båtarna på avdelningen är den sista motoryachten från M&A Seppälä, Melaisa II, nio meter lång och 3 meter bred. Den minsta av båtarna är den berömda tävlingsmaskinen som i tiden tillhörde motorlegenden Otto Brandt, försedd med en fyrcylindrig Evinrudemotor från 1936 med hela 50 hästkrafter. Båten – som är i originalskick – visas också på en film från 1950-talet, när racern tar hem landskampen mot Sverige på en bana vid Brunnsparken.

 

Ångvisslan tjuter och ångan doftar

 

I Suomen Höyrypursiseuras monter är det järn och mässing som gäller! Föreningen för ångbåtar är i gång med att bygga ett äkta ångfartyg; hittills finns redan sådant som ankare, kommandobrygga, kompass, ratt, skorsten, ventilatorer, ångmaskin och propeller. Intressant är också det enda av krigsskadeståndsfartygen som kommit tillbaka, nämligen hamnisbrytaren Turso.

 

Ett bärande tema i ångfartygsföreningens monter är ångbåtsintresset i våra dagar. I montern får besökarna information om föreningens verksamhet, och personer som är intresserade av ångteknik och fartygshistoria kan skriva in sig som medlemmar. Föreningen har omkring 300 medlemmar och i dess fartygsregister finns över 80 fartyg; alla presenteras i ord och bild i mässmontern. Fortfarande är  flera ångfartyg i användning både på havet och på de större insjöarna, och föreningen Höyrypursiseura informerar gärna om utbudet av olika ångbåtskryssningar i sommar.

 

Träbåtsbyggarna visar upp sitt kunnande

 

Båtbyggerierna i Finland, många av dem internationellt berömda, har mångsidig expertis och arbetsmetoder som gått i arv i sekler när det gäller byggande av träbåtar, som uppfyller mycket högt ställda krav och önskemål. Montern som hålls av Träbåtsbyggarna rf är år efter år en av de mest uppskattade på Båtmässan. Träbåtsbyggarna firar i år tjugoårsjubileum, och på mässan får besökarna igen gotta sig åt dofterna, stämningarna och stilen som bara träbåtar kan ge. Sammanlagt tio båtbyggerier är med på mässan; bland de uppskattade arbetsuppvisningarna kan nämnas flätande av repmattor, kanotbygge i ribbkonstruktion och uppbyggandet av en magognybåts raffinerade finish.

 

Visningar: 185

Kommentar av Jon Granström den 2 Februari 2011 kl. 19.16
Tammefan, visste int att Wilhelmiina var såld! Var och hade titt på henne några år sen, hon är ju en läckerbit. Om jag kommer ihåg var det i hennes historia att hon ägdes av en "baroness" (hon kanske var bara kallat för en) som var lesbiskt. Dår hade där varit en vägg mellan salongen och styravdelning, hon var rädd för och hatade män. Och kanske dom ville vara i fred i allmänhet, de där damerna.
Kommentar av Anders Værnéus den 2 Februari 2011 kl. 19.23
Du ser - det är här nyheterna finns... ;-)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor