Håkan Asplund
  • Stockholm
  • Sverige
Dela på Facebook
Dela på Facebook MySpace

Håkan Asplunds vänner

  • Torgny Gunnarsson
  • Lennart Bergsten
  • Lennart Bodén
  • Håkan

Håkan Asplunds grupper

 

Håkan Asplunds sida

Profilinformation

Äger vilken båt 1?
Solö 25 Ruff

Håkan Asplunds Bilder

  • Lägg till Bilder
  • Se alla

Håkan Asplunds blogg

Rök från vevhusventilationen, lägesrapport

Upplagd den 20 Maj 2016 klockan 10.31 5 kommentarer

Jag lämnade in motorn på Bromma Marin i februari och fick efter en kort tid besked om att vevaxeln var sliten och behövde svarvas om, kamaxeln bytas, toppen bytas, ny oljepump och ny sjövattenpmp installeras, repor fräsas bort i cylindrarna och nya lager sättas in. Det blir alltså en helrenovering av motorn. Vad jag identifierade som huvudproblemet, avgasröken från motorn, berodde på att locket till ventilkåpan var ventilerat. Det ska vara oventilerat.

Detta blir en dyr affär men motorn… Fortsätt

Tips på bottenfärg

Upplagd den 24 September 2015 klockan 14.46 6 kommentarer

I vinter tänker jag slipa hela botten och lägga på ny färg. Är det någon som kan rekommendera en bra teknik för att få bort den gamla färgen, förbehandling och ytfärg? Båten ligger i Mälaren. Ute i Saltsjön med bräckt vatten är jag endast enstaka dagar per säsong.

Rök från vevhusventilationen, slutlig lösning

Upplagd den 24 September 2015 klockan 14.41 1 Kommentar

Tack alla ni som kommit med kloka synpunkter på mitt problem. Jag har provat allt utan att det hjälper. Nu lyfter jag ur motorn och gör en ordentlig översyn i vinter. Det kommer att kännas tryggt. Man vill ju att allt ska vara i bra skick.

Rök från vevhusventilation, Volvo B20

Upplagd den 24 Juli 2015 klockan 17.27 6 kommentarer

Jag har problem med att det ryker från vevhusventilationen. Inledningsvis rykte det som mest från en slang som går från vevhuset. Den kopplade/tejpade jag till en nippel under ena luftrenaren men då började det ryka från ventilkåpan och från hålet till oljestickan. Nippeln under luftrenaren är bara 5 mm i ytterdiameter så den är förmodligen för klen för att sänka trycket i vevhuset. Jag har bytt packning till ventilkåpan och satt brickor under ventilkåpans skruvar för att vara säker på att…

Fortsätt

Kommentarplank (7 kommentarer)

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

Klockan 19.14 den 4 Januari 2014, Lennart Bergsten sade ...
Hej o välkommen..har själv just en Solö..och har du frågor är det bara att höra utav dig..titta gärna in på vår sida så kan du få lite tips..det finns en hel del saker att titta lite extra på när man skall vårda en gammal mahogny båt.
Bl.a. All mässings skruv som båten en gång sattes ihop med har en stor tendens att försvinna..ibland helt..så titta till bultförband kring stödbock, axelgenomförings lock. Och avgas utsläppet i akterspegel..alla bordgenomföringar...bäst är att sammankoppla all metall till en skrovmonterad offeranod. Och åter montera allt med syrafasta skruv.
Med vänlig hälsning, Lennart
Klockan 16.22 den 12 Oktober 2013, Håkan sade ...
Ok, men du vet var den finns annars! :)
Klockan 18.21 den 8 Oktober 2013, Håkan sade ...
Solcellsventilen är av fabrikat Nicro Ventilation.
Står om den här som Nicro Minivent med rostfri ytterkåpa: www.hjertmans.se/webshop/artiklar/artiklar.asp?rubnr=753&artname=

Ytterdiameter på 200 mm på den rostfria kåpan och inbyggnadshål på 90 mm.
Den har ett avtagbart myggnät i övrigt inga anslutningar eller knappar. Har bilder som jag kan mejla om du är intresserad! Nypriset verkar ligga runt 1200 kr. Får jag en 300 kr + frakt är vi nöjda båda två? ;)
Klockan 8.49 den 8 Oktober 2013, Håkan sade ...

Jag skall kolla och ta en bild till dig!

Den är ju begagnad men i fint skick så får får se först vad du tycker! :) ..men dyr är den inte! ;)

Har du någon mejl jag kan skicka en bild till?

Klockan 21.01 den 7 Oktober 2013, Håkan sade ...
Jag har en fullt fungerande solcellsventil till salu om du är intresserad!
Klockan 18.44 den 2 Oktober 2013, Lennart Bodén sade ...

Trevligt

Lennart

Klockan 16.59 den 2 Oktober 2013, Lennart Bodén sade ...

Du har skaffat en båt du kan ha mycket trevligt med!  Många vet vad det är, och många kommer att fråga dig om din båt! Upprinnelsen är yrkesmän, som flydde från  de baltiska länderna till sveriga under kriget. Skapade sig en ny framtid! Flera av dessa män kom till Storebro bruk! Där såg bruksägaren deras kunskaper byggga båtar! Han såg möjligheten, tog beslut, ock kontakatade en kännd båtkonstruktör , ritning  kom fram, och så föddes sedan SOLÖn, som byggdes i många exemplar, och en mycket vacker båt! Fortfarande, är några av byggarna i livet, men till åldern! Har en vän som hade en Solö, han fick en liten rötskada, hottade ett nummer i båten, kom i kontakt med byggareen, ( yrkesmannan), han mindes just detta bygga, kunde ge sitt sätt reperera skaden, han var också lite lessen!!

Själv träffade jag en kvinna i Eskilstuna, som kom från Storebro, Ingbritt hette hon!

Hon var svärdotter till konstruktören på Storebro bruk, som konstruerade den för industrin , KELERTSVARVEN, en storsäljare!!

Hoppas du har nytta av detta, träbåtkompis!!!

 
 
 

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor