Heldena II
Designad 1915 av George Crouch och byggd av J.J Taylor, levererad 1916, visade sig ”Heldena II”vara en av de längst tävlande Gold Cup-båtar av den tidseran.
Baserad på en marinkonverterad flygmotor av märket Wright Liberty 6B var ”Heldena II” den snabbaste båten i Kanada (och t.o.m. kanske i hela världen?) under åren 1919-1920.

(Under senare delen av 1910-talet samt tidiga 1920-talet, var de snabbaste båtarna i världen drivna av Liberty V12 motorer inklusive Miss Detroit III - vinnaren av 1918 och 1919 Gold Cup, Gar Junior, Miss America, Miss America II, Baby Gar, Miss Detroit IV, Miss Detroit V, Gar Jr II, och Heldena II)
När ”Heldena III” ritades av George Crouch 1921, hade ”Heldena II” redan tagit två världsrekord, bland annat den snabbaste deplacementbåten i världen, drygt 28 knop och tävlat aktivt i över 5 år på Gold Cup banorna.
Den första segern för Heldena II var 1919 och vanns av dåvarande ägaren Fred R. Miller från Toronto. Fred älskade att tävla med henne men tyvärr han gick bort vid den unga åldern av 44 redan 1922, på höjden av sin racing karriär….
Heldena II, vid den tidpunkten den mest framgångsrika Gold Cup racing båten i Kanada, var avsedd för skroten. Men någon på Toronto’s Hamn-polis föreslog att det skulle kunna bli en bra "livräddnings-motorbåt.", så Heldena II såldes till Toronto’s Hamn för att användas som en snabbgående båt där hon var i polisens tjänst mellan åren 1922 till 1958. Hon lämnas sen vind för våg att ruttna i ett område i ca 30 år….
Hon räddades dock från skrotupplaget i Scarborough, Ontario 1984 och en omfattande restaurering påbörjades omkring år 2000 då affärsmannen Rick McGraw från Toronto fick syn på ”Heldena II” under den årliga Båtfestivalen i Muskoka som ett "projekt" båt
Han fastnade för hennes potentiella skönhet och historik och köpte henne direkt. Därefter inledes ett flerårigt restaureringsprojekt, där Breen Boats fick uppdraget att helt återställa ”Heldena II” under 2 år och det spenderades uppskattningsvis 7.000 mantimmar på att få varje detalj exakt rätt, däribland den 12-cylindriga Liberty flygmotorn från 1918 - samma typ och årsmodell av motor som båten var så framgångsrik med under Gold Cup driver henne återigen! Den 90 år gamla motorn får fler körtimmar per sommar än de flesta moderna glasfiberbåtar av sin ägare Rick McGraw och hans familj, en kärlek som visar att hon fortfarande håller trots sina snart 100 år…

Fakta
Längd: 36 fot
Båtkonstruktör/designer: George Crouch
Båtbyggare: J.J Taylor
Motor: Marinkonverterad Liberty V12 flygmotor från 1918, 450 HK
Nuvarande ägare: Rick McGraw, Toronto

Visningar: 103

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor