Hejs!

Har precis köpt en mycket fin gammal Essbåt från 1937 där botten under vattenlinjen är epoxibhandlad enligt West-metoden av föregående ägare.

Jag har inte tänkt ha någon traditionell bottenfärg utan vill endast ge botten rätt kulör, typ British racing green.

Har prata med en lokal färgbutik, Colorama, och de föreslog en 2-komponents färg från Jotun! Jag tycker det låter dyrt och komplicerat.

Har ni några tips på vilken typ av brytbar färg jag kan använda utan att färgen lossnar under vattenlinjen?

Enligt föregående ägare så börj ag först tvätta botten med trasa och vatten för att sedan slipa med typ 240 papper för att få bra fäste.

Det ligger en gul epoxiprimer på ytterst just nu, se bild nedan.

 

 

Tacksam för svar!

Visningar: 1489

Inlägg i den här diskussionen

De här ska jag följa  lite intresant vill inte använde båtten fätg
Jag med...... :)
..det verkar vara låg aktivitet i denna gruppen just nu eller...... :(
Tydligen#"%¤&)¤#"

Jag har använt Interim Coat på min epoxibotten och sen deras 2-kompPolyuretanfärg som finns i "miljarder" kulörer. Orsaken till att jag inte la en bottenfärg är att jag ville ha en hård färg och tänker ha båten på lyft för att bl.a. skydda den från svallvågor. Det är många båtägare som har svårt för det där med hastighetsbegränsningen i ån vid min tomt.

Tack för intressant svar!

Jag tänker saom sagt inte heller ha någon bottenfärg i vanlig mening utan vill bara ha rätt färg på botten!

Däremot blir väl botten helt blank av en 2k färg? Var handlar du färgen?

 

Edit; såg just att det är Epifanes om gör den färgen l r ?

 

Hej Håkan och alla Ni andra som målat eller vill måla botten med annat än antifouling!

 

Epoxyytan blir helt tät och mycket slät, dessutom kan den bli lite fet av oxalsyra som i vissa skeden av härdningen tränger ut ur epoxyn.

 

Det går inte att få någon färg att sitta kvar utan att (a) tvätta bort den feta ytan, (b) matta ytan och (c, om det är fråga om antifouling) lägga på en speciell epoxyprimer.

 

Om ytan inte skall vara fernissad rekommenderar jag i alla händelser epoxyprimer.

 

Lefant på Lidingö (Stockholm), som representerar WEST SYSTEM i Sverige, lagerför den originalprimer som fungerar bäst med just WEST. Eftersom alla epoxider hhar lite olika sammansättning kan jag inte garantera att WEST-primern är den idealiska med andra fabrikat, men det kan nog Lefant svara på.

 

När det gäller lacken kan inga andra typer än just tvåkomponents PU- (polyuretan-)produkter komma ifråga. Jag har visserligen numera oljefernissa på mina fernissade ytor, men det fungerar bara "någorlunda" och förutsätter att det ligger väl mattad PU-fernissa under.

 

Notera att det växer "hej vilt" på både epoxy och på PU-lack. För att slippa antifouling måste Du räkna med att ta upp och tvätta botten frekvent, särskilt när vattnet har börjat få lite värme.

 

Ha'de'!

 

Peter

Tack för bra svar Peter!

Min bår har West epoxi på sig men deras primer var slut då förra ägaren skulle på med den så den primer du ser ovan, den gula, skall vara Internationals variant. Tydligen ditlagd i två lager!

Måste jag dit med fler lager epoxiprimer efter tvättning och lätt slipning på det som finns nu tycker du?

Jag har nog ändrast mig gällande bottenfärg efter att ha pratat med diverse "kunniga" på området, det kommre att bli en bottenfärg, troligtvis från Epifanes. Den måste dock vara mörkgrön typ Britisch Racing green! :)

..och skall man på med epoxiprimer nu eller vänat tills våren då bottenfärgen skall dit...?

Hej igen Håkan!

 

Tala med Per Törnell på Lefant, telefon 08-544 80 907 så får Du bäst svar på Dina frågor. Hälsa från mig, och lägg gärna ut rekommendationerna på sidan!

 

Du kan oxå mejla till per@lefant.se.

 

Peter

Toppen!

Kontaktar hoom på måndag!!

Tusen tack för din hjälp hitills! :)

Har precis pratat med Per på Lefant och han rekommenderade hård till semi-hård vanlig bottenfärg.

Först tvättning av epoxiprimern lätt slipning med 240-papper, typ och sedan på med bottenfärgen efter anvisningarna.

Tydligen så kommer det att hända en hel del med bottenfrägerna inför nästa år då kopparbaserade färger åter träder in på marknaden, hepp! :)

Ja utan att ha läst svaren tidigare så kan jag spä på med att säga som följer.Du kanske har hört att Blackvarnishe är förbjuden att säljas,men nu kommer lösningen.Blanda en burk Slipersolja och en burk Kallasfalt,och hux flux har du Blackvarnishe

RSS

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor