Stort renoveringsbehov 9,05x1,8m. Byggd 1909

Säljes för symbolisk summa.

 

 

Visningar: 3835

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Hej Oscar!

Har några frågor om båten.

Är det belagt att det verkligen är Viking ll, det finns ju en del aspiranter. Måtten verkar ju stämma.. Och luckan på akterdäck.

Ägde själv en CGP som heter "Bris" för 10 år sen. Trodde länge att det var Viking ll, men kom till insikt att det inte var så. Har forskat mycket om just den båten.

Finns motor? Hur är inredningen? Hur är det med tjockleken på friborden, är nitarna framme under färgen?Har du nån historia eller ägarlängd? Var hittade du den och när? Var finns båten nu?

Phu, det var många frågor... Men om det är rätt båt så tycker i alla fall jag att det är jävligt häftigt!

Magnus Kaplan

070-530 31 34

www.vidarlll.dinstudio.se

 

 

Jag pratade med Fritz-crone för ett par år sedan och han hade sett båten när ägaren innan mig ägde båten. Han blev hyggligt bedrövad över att den tidigare ägaren plastat skrovet med sänglakan men han sa till mig att det var den båt han sett som stämde mest överens med viking 2. Bla. för att den har rester av det märkliga låga skottet som viking hade, proportionerna stämmer exakt med de bilder som finns, måtten är exakt som beskrivs 9,05x1,8m, placeringen av motorbädden, det extremt grunda akterskeppet, luckan på akterdäck, spår av sirenen och ratten på babord sida, den spartanska inredningen i förruffen. Det finns ingen viking2 ritning kvar men jag har jämfört med alla andra ritningar som finns på båtar byggda under perioden (Penta osv) och ingen har en liknande bottenform. Jag misstänker att skrovet är väldigt lättdrivet men säkert hopplös i sjön, den var ju byggd för hastighetsrekord. Men såklart, inget är säkert.

 

Originalmotorn finns inte kvar men original motorbädd med en b20 monterad. Skulle vara spännande att se om en från perioden tvåcylindrig Penta passar i de gamla fästet...

 

Inredningen i ruffen är komplett och i bra skick. Durk och det låga skottet saknas.

 

Många spant behöver bytas, vart tredje spant midskepp är stål. Stora delar av planka och stock behöver bytas ca 1/3.

 

Tagit bort plasten på ett fribord, det finns material kvar, inte sett några frigjorda nitar, sa jag att det är en sjukt röd mahogny, Kuba? Skall bli spännande att få bort plasten på babord sidan (den som är fotad 1909) Kanske kan man jämföra ådring eller kännetecken mot originalfotot som skall finnas på sjöhistoriska.

 

Båten ligger just nu på Värmdö.

 

Jag är beredd att peta in pengar i ett ev. projekt men jag orkar inte driva detta själv...

 

/Oscar

 

 

Hej Igen Oscar!

För drygt 10 år sen var jag och tittade på en "Viking ll-båt" på Stora Essingen som ägdes av en som hette Camil. Han hade bytt akterspegeln och lagt i en av mahognyplywood + en del andra besynnerliga lösningar. Är detta samma båt?

Det låter inte så, men jag måste fråga...

/Magnus

Det ska vara samma båt. Camil ville sälja den till mig får några år sedan men det blev affär på en Ford Zephyr Six motor istället :-) Även jag kom fram till att det verkligen ÄR 2:an.

Historiskt värdefull båt är ett understatement, men mycket jobb är det.

/SL

Hallå HJÄLP!!!

Hoppas att du inte tar illa upp Oscar, men jag tycker att den här frågan bör lyftas till en högre nivå.

Det här är sista chansen att rädda en omistlig kulturskatt. Det är visserligen mycket jobb på båten, men det är ju ett relativt litet objekt, som inte kräver oöverstigliga resurser. Det krävs dock en seriös renovering utförd av kvalificerad båtsnickare. Det är heller inget kul om den hamnar på ett museum, en sån här båt ska ju användas och vara i sitt rätta element.

Om ingen kan, orkar eller har råd att renovera den, så borde den ställas undan på säker plats för att kunna tas fram när tiden är mogen.

Visste jag inte att Anders Varnaeus hade fullt i ladorna kunde jag ju ha frågat honom.

Veteranbåtsföreningen Sveriges fritidsbåtar? Det kanske finns plats i Västerås?

Glunkades det inte om en "veteranbåtsfond" eller liknande på det här forumet för en tid sedan?

Jag tar absolut inte illa upp, det har jag tyckt länge. Jag har blivit erbjuden en del hjälp med båten men det har alltid runnit ut i sanden på mållinjen. Låg ju ett tag på Djurgården men det blev ju inget med det projektet...

Hade en sponsor som ville att vi skulle skicka upp henne till Holmsund men han fick kalla fötter. Hade ett par spekulanter som inte kändes rätt för några år sen så den fick bli kvar i min ägo.

Just nu ligger hon ju säker inomhus så det är ingen fara med det. Snarare att jag går runt med dåligt samvete att det aldrig blir något av, som sagt jag kan finansiera en hel del men orkar inte detta själv just nu med småbarn och en arbetssituation som är minst sagt krävande.

Åter till båten, ja det är båten du pratar om. Glömde nämna att det inte finns spår av några bänkar i båten, helt öppen i aktern, vem vill beställa en sån båt?

Mycket talar för att detta är Viking2 men helt säkra är vi ju inte förens vi hittar ritningen...

Jag kanske skall ändra annonsen från säljes till HJÄLP! Jag är öppen för alla förslag, någon som vill husera henne?

/Oscar

Hej grabbar. Jo jag var med och spånade kring räddningsaktioner i SCBs regi, men rätt objekt har väl inte dykt upp. Förrän nu kanske? Har svårt att tänka mig en mer "rätt" båt i dessa sammanhang än CGPs egen Viking. Det körde nog fast lite på det praktiska förra vändan så som insamlingsansvarig/kassör och lokal, för att inte nämna, vad gör man med den om den blir klar? Vems båt blir det? Kanske sälja på båtmässan som lottbåt och låta pengarna gå tillbaks till "fonden". Ja jag vet inte. Men jag vet att jag själv har inte tid och plats tyvärr men kan tänka mig att bidra med en peng om det blir ett projekt med stor uppslutning. Bara några trötta tankar på nattkröken...
Du har gjort en god gärning Oscar!

Tack för stödet, jag tror att det behövs en hel del positivism i ett sånt här projekt. Ju fler som stöttar desto bättre, jag kanske skall ordna en visning för de som är intresserade att se henne och berätta vad jag kommit fram till so far...

/Oscar

Hej Oscar!

Då, för 12-13 år sen, när jag var som mest engagerad i frågan så var jag och kollade ritningar på Sjöhistoriskas arkiv. Hittade en ritning som stämde tillräckligt bra för att åtminstone jag kunde tro att det var ritningen på Viking ll. Har letat som f-n här hemma  efter den, men kan inte hitta materialet som jag samlade på mig. (Har flyttat några gånger under perioden). Nu kollade jag i deras förteckning och det finns två med rätt mått: nr 123 och nr 153. Minns inte vilken av dem det är, men båda är daterade 1909.

Jag tycker också att du gjort en god gärning Oscar! Du har ju räddat båten från den förre ägaren. All heder åt dig! Frågan är vad man kan göra för att den hamnar i "rätt" händer den här gången. När jag tittade på båten på Stora Essingen för en massa år sen, och insåg att det nog var rätt båt, jag såg ju också vad han höll på att göra med den, och den var inte ens till salu. Då tappade jag fullständigt sugen och försökte mer eller mindre förtränga saken.

Själv har jag ett båtprojekt som jag driver helt ensam, och det är inte för mycket för mig, men fullt tillräckligt.

Kan man inte som starta en diskussionsgrupp för att komma fram till något vettigt?

Ett kooperativt ägarskap är ingen framkomlig väg. Precis som Ulf säger, vem ska bruka och vårda båten när den är "klar"?

Kan man inte bara tills vidare bilda en "faddergrupp för Viking II" som skramlar ihop kosing till hyran till lokalen där den ligger nu, eller nån annanstans för den delen...?

Bara för att säkra den tills tiden är "mogen".

Det här är ju ingen permanent lösning heller, bara tankar från en förtvivlad båtnörd...

/Magnus

Igen, tack för engagemanget!

Ja jag minns också 123A och 123B, båda saknar luckan i aktern.

153 är mest lik och hade enligt ritningen ingen beställare... det hade 123:orna. Däremot saknar 153 det märkliga skottet...

Det var ju ett par är sen jag var på sjöhistoriska sist, det kanske dykt upp något nytt.

I en perfekt värld skulle jag flytta henne till en lokal där det finns lite entusiaster, nu står hon för långt ifrån hemmet för att jag skall börja ta tag i det, hyran har jag inga problem att betala. Som sagt hon tar ingen skada av där hon står idag men jag skulle behöva lite ryggdunk och tips. Renoverat ett par snipor och en mindre Italienare men det här känns stort!

Diskussionsgrupp, kan man starta det här, tror ni Anders är ok med det?

/Oscar

Som det ser ut så har sittbrunnssargen bytts ut, vilket är synd eftersom man ser på den gamla svartvita bilden att namnet stod i aktern på sargen. En lite udda placering, så lite skruvhål där hade kanske givit det definitiva svaret. Lilla luckan på akterdäcket hade visst ventiler på sidorna på det gamla fotot men den har förmodligen bytts ut. Jag röstar fortfarande på att det verkligen är Viking II :-)

Som Oscar påpekade så har hon en lite udda undervattenskropp med sitt grunda akterskepp. Det vore intressant att se hur hon uppför sig i sjön.

Uppdatering, idag hade jag finbesök i garaget, tog en bild i ruffen. Alla luckor och britsar i ruffen finns kvar, det är spartanskt men ack så vackert. Oj va lång o smäcker hon är.

RSS

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor