Jag var runt midsommar och tittade på "Pölsa" som uppges vara en SK22 men jag är lite tveksam. Seglen angav att det var 22 S19 men måtten på båten stämmer inte med de två olika båtar som haft det segelnumret.

Båten är 8,40 lång och 1,97 bred (ungefär).

Furubordläggning och furudäck med duk över.

Mahognyruff med dukat tak.

Järnköl med roder av trä.

Båten är byggd med järnspant och träspant, så kallat kompositbygge med nerbyggt kölsvin.

Träspantens dimensioner är 20X20 millimeter och i stort sett samtliga järnspant är gravt rostiga så de gick inte att mäta.

Detta tyder på att båten kan vara en Nordisk 22:a eller en B22. B22:an ska dock ha 23X25 millimeters spant så vi får anta att det är en Nordisk 22:a men jag ska försöka kolla upp materialdimensionerna för N22:an och det tar en stund att leta i biblioteket.

De 15 N22:or som klassats i Sverige byggdes mellan 1925 och 1928, fem av dem har breddmått som kan stämma med Pölsa, övriga är för smala eller har inga mått angivna i mina register. Tre av de fem har jag funnit ägare på i SSKFs matriklar, S48 ägdes av Ulla Malm i Karlstad så sent som år 2000, den kan det inte vara då förra ägaren hade henne stående på land i många år och nuvarande ägaren har haft henne i omkring tio år.

S50 ägdes av Roland Jonsson i Järfälla på 70-talet men sedan upphör spåret, han kan ha sålt till Pölsas förra ägare i Hallstavik. Måtten på den båten är 9,42 lång och 1,97 bred när hon byggdes och Pölsa såg avsågad ut så det kan vara hon.

S104 heter Gullet och ägdes på 80-talet och en bit in på 90-talet av Åke Jansson i Alingsås. Jag tror hon fortfarande finns kvar där.

Sedan finns det naturligtvis andra N22:or som inte klassats eller som byggts i andra länder....

Mast, bom och spinnakerbom i trä finns i gott skick, seglen är nästan oanvända dacronsegel, Stor, Genua och Spinnacker.

Jag lägger alla mina bilder i ett album här på SCB.

Visningar: 631

Bilagor:

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Hej! vet du om någon har en int 5 i seglingsbart skick som funderar på att sälja. mvh Thomas

Hej Thomas,

Int 5 har jag inte så bra koll på men jag tror att Janne Gustafsson på Tranebergsstugan har bra koll på vilka som kan vara tillgängliga.

Annars finns ju http://www.int5m.com/ att hålla koll på.

Hälsningar

Tor.

Tack jag ska kolla med honom!!

Ligger en femma ute på blocket för 8000:- annars står det en på ett varv på Ramsö som behöver tas om hand .Henrik

Vet du något om den som ligger på Ramsö. Den på blocket Är nr 31" Bimbo" Byggd och konstruerad av Sven Abrahamsson. Inte mitt första alternativ just nu.. Thomas 

RSS

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor