Inte blocket men den här ser fin ut och priset verkar ok också. Inte så långt att åka heller för den som är sugen. http://www.ebay.de/itm/Pettersson-Salonboot-Holzboot-Passboot-/1712... 

Visningar: 463

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Ujujujujuj, denna hade fått vara med om mycket minsann… :(

Du menar att den är ombyggd en massa? Jag som tyckte den såg fin ut, ha ha. Började kolla tyska E-bay när jag läste om Rivabåten och hittade denna.

Är den inte också lite lik sjöexpressbyggda trolle o olivia, skulle det kunna va en...? :)

Det står att den är byggd i Säffle i annonsen så det är nog ingen sjöexpress.

Oavsett vart den är byggd så är den totalförstörd!

Nu måste vi börja ställa krav på renoveringarna och den som inte har en aning (uppenbart i detta fall) uppmanas att konsultera en kunnig båtbyggare som dessutom kan pricka rätt i stil och tid innan man sätter sågen och bräckjärnet i ett tex originaldäck  (slitet eller slut kvittar) Så här får det inte gå till!

Ursäkta att man länkar till en annons som uppenbarligen inte uppskattas :( Överlåter det i fortsättningen till experterna...

Johan , du skall absolut inte ta det personligt och framför allt inte be om ursäkt. Det är jättebra att ALLA delar med sig av länkar, tips etc.

Vad jag menar och detta är viktigt........... Om alla möjliga missdåd och felaktigt utförda renoveringar får passera utan mothugg så blir till slut "lögnen en vedertagen sanning" och då är vi illa ute.

Den aktuella båten är tyvärr en "lögn"

Ulf, du sätter fingret på en mycket viktig bit - att upplysa om vad som är bu och vad som är bä. Det var det som var extra kul med den båt du hittade Johan Ankarbäck - att den var original, närapå helt orörd. Det gör att ditt utgångsläge på alla sätt är bättre (och roligare) att arbeta med den. du kan lägga ned tid och möda på den för att det kan bli något i framtiden. 

Vi måste kanske allihopa hjälpas åt att lära av varandra - vad är ett bra objekt? Vilken väg är rätt att gå? Hur bygger vi ett värde på våra båtar? Vilka beslag ska jag använda för att det ska bli rätt? Hobbyn har nu funnits sedan 1961 och vi kanske har varit lite för försiktiga att berätta för varandra vad som kan vara rätt eller fel väg att gå. Jämför vi med bilhobbyn så ligger vi miltals efter. Där vet bilägarna exakt vad som är korrekt och inkorrekt. Och kan sedan välja att gå den ena eller den andra vägen med avstamp i den kunskapen. Kanske det är dags för oss också att trimma argumenten och våga lära av varandra. Och dessutom våga säga till varandra om någon håller på att hoppa i galen tunna. Tillsammans skulle vi kunna göra stor skillnad och kanske bygga upp en ny tanke och struktur som gynnar både oss som ägare men också de båtar som vi så varmt håller om...

Vad säger ni?

@Ulf Lindén Ok, men det är svårt att tolka ditt svar på så många andra sätt... "och den som inte har en aning (uppenbart i detta fall) uppmanas att konsultera en kunnig båtbyggare". Förstår nu att du menade den som byggt om båten.

Jag har precis som Anders skriver observerat att begreppet originalskick på gamla båtar är väldigt annorlunda jämfört med bilhobbyn där jag kommer ifrån. Därför trodde jag inte denna båt var en sån katastrof.Ur bilsynvinkel är den ett helt ok objekt. Skrovet ser fint ut (rostfri kaross) och den har originalmotor (matching numbers). Sen är det säkert mer ombyggt än vad jag kan se då jag är nybörjare på båtar.

En sak jag märkt när det gäller gamla båtar är att det verkar mer regel än undantag att man sätter i en nyare motor i dom när man renoverar. Antingen har någon satt i en volvo penta på 70-talet eller så sitter det en Cheva (Mercruiser) V8 i dom större båtarna. Trots det så betraktas båtarna vara i "originalskick". Skulle man göra en sån sak på en gammal veteranbil så anses den vara en hotrod/streetrod och "förstörd" enligt en originalrenoverares sätt att se på saken.
Tycker det är väldigt kul att se dom här på forumet som renoverar gamla sidventilsåttor till sina båtar. Då blir det original på riktigt :)

@ Johan, förlåt mig om mitt inlägg pga otydlig formulering upplevdes som missriktat, naturligtvis avsåg jag att kritisera den/dem som utfört "restaureringen" å ovanstående stackars båt, inget annat!
Det är bra om vi utför restaureringarna, efter bästa förmåga men viktigt att göra det på ett korrekt sätt. Om båten original är konstruerad och byggd med ett sk ribbdäck eller med " bredplank" och krymp/sväll- lister eller kanske tillockmed ett dukat däck, så är det angeläget att försöka återskapa originalet så nära som möjligt, hur skall annars nästkommande generationer veta hur det har sett ut. Att ersätta ett originaldäck men något som i mina ögon liknar ett "klickgolv" är en styggelse och en illgärning!
När det sedan gäller valet av motor så har du helt rätt, och en originalbåt med en originalmotor är alltid mera värd än en dito med " hot Rod motor" dock måste man ta hänsyn till några omständigheter. 1. En gammal sjövattenkyld marinmotor är ofta upprostad, få finns kvar. 2. En båtmotor måste vara pålitlig, en bil som strejkar under färd är inte hela världen men om en båtmotor strejkar kan det orsaka allvarliga haverier med fara både för båt och besättning. Därför berömmer jag att man generellt har en högre acceptans för ersättningsmotorer i en veteranbåt än dito bil.

Det är just, som du skriver Johan, att det är viktigt att vi vågar börja kommentera varnadra i veteranbåthobbyn så att vi lär oss vad som är bra och vad som är dåligt. Att du är nybörjare på båtar är ju jättekul. Att du tagit dig in i hopbbyn och köpt en båt som kan föra dig framåt in i det klassiska båtlivet. Men - som du säger - bilhobbyn har kommit längre och vi borde nog börja följa dem mer och lära oss vad som är vad. Så rätt renoveringar "belönas" med ett högre slutvärde och andra renoveringar stannar lite längre ned på den skalan. Dessutom blir vinsten med detta att vi lämnar efter oss ett allt mer korrekt arv till nästa generation - ett arv som inte är förfelat av "vårt slarv".

Hmmm - intressant detta...

RSS

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor