Håller på att planera för motorinstallationen i Corall...

Funderingen jag har är om man ska satsa på att installera ett trycklager och en CV-axel mellan backslag o propeller, eller om man ska gå med axeln direkt till backslaget på traditionellt vis...

Motorn i fråga är ju en modern 4-cylindrig CommonRail-diesel på 180HP så den den är ju relativt vibrationsfri o tyst som den är redan.

Plats finns för att installera en trycklager o CV-axel, så det är inga problem, frågan är mera om det är värt de 12 oo0-15 000 kronorna det kostar med ett passande kit till denna motor.
Det förenklar ju installation o injustering av motorbädden en del, men å andra sidan måste man ju bygga in ett stadigt fäste för trycklagret så det går kanske på ett ut...

Nyfiken på att höra vad ni har för erfarenheter och funderingar på detta:

Är det värt pengarna?
Fungerar det problemfritt?
Gör det någon större skillnad i ljud o vibrationer?

De jag kikat på är dels Python Drive,
storleken på enhet som skulle pass i detta fall går på ca 12 000:- 

Motsvarande Aquadrive.
...går loss på ca 14-15 000

Visningar: 1195

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Jag har tänkt samma tanke som du Bo, med den skillnaden att jag inte ens vet om jag får plats med en Aqua/Python-drive i min installation. Vore intressant att höra andras erfarenheter.

samma här... jag har kollat upp aquadrive till korpen men vet inte om det blir en installation. verkar ju bra men frågan är hur mycket det ger o om det är värt det då det kostar en del o innebär en del ombygge. väldigt nyfiken på erfarenheter :)

Går lite trögt att få fram erfarenheter på detta tydligen...

Ett alternativ, speciellt om det är lite trångt, kan ju vara att montera en homkinetisk drivknut. Då slipper man ju trycklagret då axeltrycket tas upp av knuten o backslaget precis som vid en stel installation. Fördelen med att slippa trycklagret blir ju att det kommer ta väldigt lite extra plats i monteringen.

Prismässigt hamar det på ca hälften av vad en komplett Aquadrive skulle kosta.
I mitt fall går en Aquadrive på ca 15 000:-, en motsvarande SigmaDrive skulle gå på ca 7 000:-

Säljs av Capella Marin

Hej,

Sent svar så du kanske redan valt väg..

I min båt satt det sedan tidigare ett trycklager, så den problematiken slapp jag. Däremot passade inte den axelstump med knutar på mellan trycklagret och backslaget när jag bytte till ett nytt backslag. Jag upptäckte då (föga förvånande iofs) att den axeln med CV-knutar på som de tar grymt mycket betalt för har exakt samma knutar som drivaxlarna från 70, 80 och 90-tals bakhjulsdrivna Alfa Romeo. Så istället för att köpa en Aquadrive axel i speciallängd så hade jag en axel i förrådet som passade.

Så, om man kan köpa trycklagret separat och sedan ta en axel med CV-knutar från skroten och anpassa längden på så blir det billigare :-)

Jag har dock ingen input till själva frågan på om det blir mer vibrationsfritt än annars, då jag hade en liknande lösning innan dock utan CV-knutar på axeln. 

RSS

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor