Bild 1. Så här ser Lamorena ut laserscannad och inlagd i IRONCAD. De horisontella begränsningsytorna är själva flaket och 30cm över marken. De vertikala skivorna är gränser för kölens stödyta. De ger då placeringen av huvudstöttorna. Kölens hål i flaket ligger som det gör för att ändskeppen ska sticka ut lika mycket fram och bak. båten får åka baklänges för bästa viktfördelning. Det här är 3D modellering så jag kan vända och vrida på båten hur mycket som hellst.

Bild 2. Alla stöttor klara. Fasta vinklar utifrån cadritningen utan någon som helst analog mätning av båten.

Bild 3. Skitnervöst! Hur fel kan det bli? Svets och vinkelslip i släpet... Tegelviken i Motala med Wallo som hjälp på hans födelsedag! Tack!

Bild 4.Allt stämmer. Jag känner att vår satsning på rationellare hantering av träbåtsproblematiken börjar ge frukt. Satsningen på laser och datakraft ger otroliga tidsvinster och säkerhet. Scanningen av båtar för ett sånt här ändamål eller den vi gör när vi "mallar" spant med lasern ger ingen skillnad i precision. Problemet är mest att jag ibland blir sittande och bara tittar på lasern när den jobbar...

Ett förslag är att få Mattias Malmros på Båthantverkarna att visa sitt nybygge utifrån det digitala perspektivet. För man får aldrig glömma att hantverkskunskaperna måste finnas fullt ut också.

Hälsningar Nisse på Spantfabriken

Visningar: 263

Kommentar av Lasse Häggblom den 11 Oktober 2015 kl. 20.46

Intressant med denna teknik och att det fungerar så bra med scanningen !

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor