Vätterlöjan Wera är en liten Harry Becker konstruktion från 30-talet. Enligt uppgift har det byggts ett dussin och vår Wera har nummer 6. Hennes historia före tidigt 80-tal kan jag bara gissa än så länge men hon har legat i Viggbyholm så länge jag minns henne och det går tillbaks till skiftet 70-80-tal. Maria och Per (PUL begränsar pesonuppgifterna här!?) köpte henne då och seglade många år med henne men när de fick tillökning blev båten för liten och de sålde henne till två unga män som tog hyfsad god hand om henne under ett tiotal år. Någon gång de första åren på 2000-talet gick Wera vidare till två andra unga män som kanske inte skulle äga båt....., de sjösatte henne i början av maj 2005 med nyskrapat och obehandlat däck. Och där låg båten vid en brygga, ivägen för alla andra så vid midsommar flyttades hon ut på boj där hon blev liggandes hela sommaren. Av någon oförklarlig anledning flöt hon fortfarande i september, lite djupare visserligen men ändå. Kompisen Julle och jag rodde ut till henne och pumpade läns och inspekterade, synd om hon skulle få ligga kvar utan att någon tog hand om henne så jag började söka efter ägarna. Fick så småningom kontakt med tvenne ynglingar som inte ens betalt för sommarplatsen i hamnen, de fick ett bud att jag skulle lösa dem från skulden till klubben mot att jag fick överta båten. I mitten av september skrev vi köpekontrakt på klubbens kontor och jag betalade en knapp tusenlapp för båten. Upptagning, presenningar och försäkring kostade lika mycket och där stod hon i tryggt förvar.
I januari 2007 började jag och sonen Axel att göra iordning Wera som under våren fick sitt namn av dottern Kaijsa. Tidigare ägare i tre led hade inte något namn på henne så Wera fick duga.
Forskning efter båtens ursprung har hittills givit följande:
Mer forskning har visat att det amatörbyggdes en Vätterlöja 1935 i Stockholms Segel Klubb som fick namnet Bel-Ami. Ägaren och byggaren hette G. Fagerberg och det råder ingen tvekan om att vår Vätterlöja är amatörbyggd; Laskarna i bordläggningen sitter väldigt tätt på ett område vid masten och de flesta spanten är två lister ovanpå varandra som är nitade till bordläggningen. Om det någonsin varit lim mellan listerna så har det försvunnit fullständigt. En annan egenhet med vår Wera är att hon uppenbarligen är uppbordad, det finns två balkvägare ovanför varandra i båten och översta bordet med den balkvägaren är fastsatt med korta spantsnuttar som går ner två bord vid sidan av originalspanten. När uppbordningen gjordes är ovisst men om det är samma båt som Liss så har det skett någon av de första 35 åren. Konstruktionen är från 1931 och i Svenska Segeljakter finns ett antal Vätterlöjor med.
Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!
Gå med i Swedish Classic Boats