Första veckan i augusti 2010 blir det SM för mälarbåtar och skärgårdskryssare (A22) i Trosa. Tävlingarna är upptakten till en manifestation som kommer att samla Östersjöns vackraste träseglare i festivalen Trosa Seglar Vackert. Den är en del av Trosas 400-årsjubileum och blir ett mycket publikt evenemang. Arrangörerna räknar med minst 150 båtar. Meningen är att det ska bli en upplevelse inte bara för seglarna utan också för allmänheten och båtar som inte tävlar.

- Publiken ska få se det bästa Östersjön har av klassiska segelbåtar i full action. Vi vill att jakterna ska bli mer eftertraktade och kulturarvet därigenom bevaras i Sverige, säger projektledaren Olle Appelberg. Arrangör är Stiftelsen Scandinavian Classic Yacht Trust i samarbete med Trosa kommun, Nynäshamns Segelsällskap, M-båtsförbundet, Svenska Skärgårdskryssareförbundet och Sail Yacht Society. Stiftelsen vill bidra till att klassiska båtar seglas och syns genom opinionsbildning, events och regattor.

-I utlandet står klassiska båtar för elegans och sparsmakad lyx. Regattorna runt Medelhavet och i New England sponsras oftast av exklusiva varumärken som vill förknippas med äkta segling, elegans och tradition. I Sverige tycker folk visserligen båtarna är fina, men de förknippas med jobb istället njutning, säger Olle Appelberg, stiftelsens ordförande. Vi har världens vassaste klassiska segeljakter designade av världens främsta konstruktörer. Det är en underbar upplevelse att segla dem i våra vatten och att vara ägare till en träbåt är inte ett lidande utan en lyx som fler borde unna sig. Det går ännu att göra vackra fynd, men det gäller att passa på innan fler pärlor säljs till utlandet, tillägger Olle

- Knud Reimers mästerverk från 30-talet, den stora skärgårdskryssare Bacchant, är till salu i USA för 6,5 miljoner kronor. I somras kunde man här hemma köpa skärgårdskryssare av samma typ från början av förra seklet för under 100.000 kronor. De kan inte jämföras med Bacchant som är mycket speciell och sköts minutiöst, men det är heller ingen som egentligen bryr sig om vad som händer med våra äldre fritidsbåtar. Om massor av antika möbler såldes till utlandet eller folk lät dem ruttna bort för att det är mer praktiskt med plast, skulle det nog bli liv i luckan bland politiker och kulturelit, säger Olle Appelberg.

Festivalens program ser ut så här:
Den 3 augusti samlas M15, M22, M25, M30 och A22:or i Trosa för tune-up. Det är sammanlagt över 80 båtar som deltar.
Den 4,5 och 6 augusti hålls SM och RM med Trosa som bas. Banorna kommer att läggas på de öppna fjärdarna norr om Askö. Trosa är övernattningshamn och där planeras under samma vecka flera evenemang på temat segel och kust. Det blir konstutställningar, nautisk marknad och en restaurangtävling om bästa seglartallrik. För barnen blir det ett barkbåtsrace nedför ån och jolleseglingar.

Fredagen den 6 augusti hålls en segelparad, en skönhetstävling framför Tullgarns Slott där publiken får rösta fram den vackraste segeljakten.

Lördagen den 7 augusti blir det med stor internationell kappsegling med start och mål framför Tullgarn Slott. Minst 50 klassiska båtar från hela Östersjöområdet deltar tillsammans med båtar som deltagit i SM-tävlingarna. Stora havskryssare, skärgårdskryssare från 1920-talet och åttor, tior och tolvor från flera länder kappseglar.

I stiftelsens styrelse ingår seglarprofiler som Peter Norlin, Fredrich Dahlman, Claes Ahlin, Feargus Bryan, Raymond Emtemark, Inger Finell Kylberg och Oscar Borgström. Tävlingsledare blir Fredrik Hedlund, NSS.

Visningar: 364

Kommentar av Henrik Widstrand den 17 December 2009 kl. 12.16
Det skall bli kul.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor