Det blev nostalgli när när jag fick se bilderna på DELFIN. Min pappa Fredrik Schéle köpte Delfin under kriget då den låg upplagd på grund av bränslerasoneringen. Den döptes till Mimmilock och båten blev familjens sommarställe under dryga tio år. Bl.a. besöktes Borgholm, där den gamla Penta dieseln tog eld när vi var på hemväg från Borgholm 1952. Räddningsbåten kom som var en större roddbåt, fyra eller kanske t.o.m. sex man rodde "livräddningskryssaren". Det blev släp hem av en svart skuta som fraktade gods längsmed Östersjökusten. Hemma hamnen var Stora Essingen, där vi bodde vid sjön med  brygga. Skutan släppte av oss vid vår brygga.

1953 installerades en ny  6 cyl Albin bensinmotor på 100 hästar. En utmärkt tyst gående motor som startade på momangen. Pentan var det alltid problem att starta. Med Albin motorn gick båten  för det mesta i stadiga 10 knop men kunde pressas upp till 14.

Pappa lät bygga om båten i fören, som förhöjdes lite. Den förhöjda sarjen runt fördeck kom till och stäven fick höjas något, man kan se att en bit ek har lagts på. Den översta blankan i bordläggningen i förpartiet är inte orginal.

Kajutan i fören var två delad. Längst fram kunde man bara komma in via förlucken och där fanns en koj på tvären avsedd för en eventuell gast. Mellanväggen togs bort och byrån längst fram med två lådor kom till. Kommando- bryggans fönster har en senare ägare byggt om helt och hållet. Orginalet hade raka mer fyrkantiga fönster med ett tak längst fram. Om man retar ut fönstren och gör hörnen raka 90 grader samt gör mahognyn smalare mellan glasen blir det mer likt orginalet.

Förövrigt är Delfin   inuti och utanpå precis som orginalet som jag minns det från 50-talet. Handfatet på toaletten är definitivt orginal samt salongen. 

Dert blev många resor genom Göta Kanal till sommarhamnen Fjällbacka i Bohuslän plus tidvis Sandhamn som en del av försommaren och hösten besöktes flitigt. Båten Mimmilock finns med i KSS ljusblå medlemsböcker från femtiotalet.

En dyster  höstdag såldes båten till en, som det hette på den tiden, droskägare och jag var med när  båten levererades i hällande regn till Ingarö 1956. En mkt trist upplevelse för en 11 årig pojke. Saknaden har varit stor sedan dess.

Visningar: 511

Kommentar av Åke Vallin den 13 Juni 2014 kl. 22.28
Roligt att få lite upplysningar om Delfin. Jag köpte tillbaka båten hem till Sverige i maj 2013 från de dåvarande norska bröderna i Sandöfjord. Det fanns inte mycket dokumentation, det mesta var faktiskt endast muntligt. Denna Forslundare byggdes 1927 enl uppgift, men sedan vet vi inte mycket mera. Jag och min kompis Håkan Söderberg som är träbåtsbyggare (Skönviks Träbåtsbyggeri AB) åkte till Sandöfjord och besiktade skicket. Den var i absolut bra skick och värd att fortsätta jobba med. Den var ganska naken gällande utrustning, eldragning, saknade t.o.m. lanternor. I Norge fick den en Yanmar 6a Diesel 240 Hk. Motorn hade funnits på en båtbyggareskola och gått 50 timmar i provbänk. Vi körde hem henne i juni från Sandöfjord via Strömstad, Göteborg, Göta kanal, Stockholm, Gävlebukten, Sundsvall. Det fanns inte tillstymmelse av möjlig bryggplats med så kort varsel och långa köer. Men då det blev känt vad som var på väg hem till Sundsvall togs ärendet upp Sundsvalls båtsällskaps styrelse och bästa plats ornades med omedelbar verkan. Under vintern har jag samlat massor med gamla grejer som tex salongslampor, lanternor, svanhalsar mm. Täckställningen blåste sönder i vintras så det blev inte mycket jobb som var planerat. Hag har dock hunnit med att restaurera alla tofter och durkar samt allt under vattenlinjen. Vi hade problem med propellerlaxellagret på hemresan. Detta är också bytt. Jag kommer att lägga ut lite bilder inom kort. Blev mycket glad över Sven Sch'eles inlägg om Delfin. Det tänder ett hopp om att kunna få fram lite mera spår om historia och ursprung.
Bästa båtvänner, ha en skön sommar. Åke Vallin
Kommentar av Åke Vallin den 4 Augusti 2014 kl. 22.57
Sven! Jag är intresserad av mera information om Delfin! Hör gärna av dig. Vänligen Åke Vallin

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor