Duschade getingboet direkt när jag kom ner på morgongen och sedan tog jag bilden på "förbockaren" som jag tillverkade igår, bilden ligger nu som kommentar till gårdagens inlägg.

Högg propp på både in och utsida, Förborrade sedan hål så vi kunde dra fast spanten som skulle basas. Insåg att jag hade för få brickor som skulle fungera som mothåll på utsidan när vi driver fast spanten medan de svalnar. Köpte ett tiotal spikplåtar som jag sedan kapade i lagom stora bitar för ändamålet.

För nitningen hade jag engagerat Göran så han anlände på eftermiddagen och vi satte igång att nita de 36 nitar som återstod. Svettigt jobb för oss båda, Göran för tyngden i mothållet och de obekväma ställningarna under och bredvid båten, och jag befann mej inne i båten där temperaturen visade över 30 grader. Till yttermera visso hade vi dragit igång basningen och ångan samlade sig i skjulet, kändes lite som bastu. 

Vi fick ta en glasspaus efter halva jobbet för att sedan fortsätta med resten (tog också vidstående bild där man tydligt kan se märkningen / numreringen av spant och bord som underlättar kommunikationen mellan ute och inne). Innan vi var riktigt klara anlände Sven också som skulle hjälpa till med basningen, Tomas hade fått förhinder men jag tycker det är bra att vara tre, två inne i båten, en som sköter bastrumman och är medhjälpare / hantlangare och en som sköter själva formningen och placeringen av spantet samt en på utsidan som drar fast spanten med skruvdragare.

När vi var klara med nitningen beslutade vi oss för att bara basa tre spant då eftermiddagen var sen. Två av spanten var självskrivna, TB1 och 2, de två som legat i fuktkammaren sedan januari. De var lite tyngre än de som jag lagt i blöt för ett par dagar sedan och flöt således inte upp lika högt som de andra. Tredje spantet tog vi ett på måfå och konstaterade att det var TS7.

Timmen som det tog att värma upp spantämnena ägnades åt lite prat och iskruvande av skruv med brickor från utsidan så att allt var förberett. Första spantämnet togs ur bastrumman och förbockades med nya verktyget, mjukt som spagetti, så det var inget problem alls att få det på plats under balkvägaren och ner längs bordläggningen. Sven drog fast spantet och så kastade vi oss över nästa. Här provade vi inte ens att förbocka utan pressade in spantet under balkvägaren och klämde ner det mot kölplankans kant som här sticker upp ungefär fyra centimeter ovanför bordens nedersta punkt. Sven drog fast. Ut med tredje spantet ur bastrumman och nu använde vi förbockaren, men....., ett litet knak hördes när vi böjde som mest! Strunt i det, loss från förböjaren och in med toppen under balkvägaren och så på med hela tyngden för att få spantet intill bordläggningen. KRACK så sprack det....., samma problem som tidigare under vintern då virket inte varit blötlagt tillräckligt länge!

Göran synar förödelsen

Det var bara att börja packa ihop allt, vattna på marken och ge sig hem till middagsbestyren.

Tack för hjälpen idag Göran och Sven.

 

97 arbetsdagar kvar

Visningar: 351

Kommentar av Göran Järnruste Karlsson den 12 Maj 2011 kl. 21.17

Ja det var en pers! Man blev lite sur när det sprck spntet alltså!

Tack för glassen också! Tor

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor