Välkommen till en vackrare båtvärld - det är här det händer
.... har jag gjort i mina dagar men det här kanske tar priset?
Jag tyckte att mastens nederdel började svälla ut lite och det brukar ju tyda på att det är lite halvruttet där masten sväller under tryck. För många år sedan satte jag en stor slangklämma runt mastroten och nu putade det ut på ömse sidor om slangklämman, ungefär som man känner sig när livremmen blivit för kort och klämmer in midjan :-)
OK, då kan man ju kapa och hyvla bort det dåliga och bygga en helt ny mastrot och kanske passa på att förlänga masten till maxhöjd för SK55, vilket för min del kanske skulle betyda en meter till. Detta för då med sig en ny stående rigg, kortare bommått på seglet d.v.s. nytt storsegel och en massa extra jobb och inte minst pengar. Alternativet som jag valde var en förstärkning av mastroten i form av ett rostfritt rör med fastsvetsad botten och tapp för mastfotens hål. Kompisen Håkan, även kallad "Fassan" svetsade samman "stöveln" som jag kallar den och efter att jag skrapat och slipat masten så passade jag in stöveln. Nedre delen av masten är liten aning oval efter att Ragge Johage reparerade masten på 80-talet. Det visade sig att det var kanterna som putade ut medan fram och baksida på masten var några millimeter tunnare än diametern på stöveln. Efter ungefär 42 passningar så gick det att med viss kraft få stöveln att passa.
Stöveln är utformad så att den kommer att sticka upp en decimeter ovan däck och har fästen bak för kick och fram för nedhal.
Nu kommer vi till det tossiga; Hur fogar man ihop delarna för att säkerställa att det inte blir luftfickor som samlar fukt och kan försämra trät? Det bästa vore att fylla stöveln med epoxi och köra ner masten i den men 16 meter mast som ska stå upprätt och härda i ett dygn och i rätt temperatur är inte det enklaste att åstadkomma just nu. Resonerade en stund med "Fassan" om detta och så föreslog han fogskum eller Tätskum som Casco säljer. Fyller ut utav bara helsike, lätt att arbeta med men är lite giftigt. Det man inte vet eller kan få fram uppgifter om är hur åldersbeständigt det är. Nåväl, värt att prova, köpte ett par tuber och kollade munstyckets dimension, 7 mm. Borrade ett antal 7 mm hål på ovansidan (försidan) och på undersidan (aktersidan) i stöveln för att kunna pressa in fogskummet och så gav jag mej iväg till masten. Tryckte på stöveln och pressade in skummet i översta hålet på ovansidan tills det började sippra ut i stövelns "öppning" och i nästa hål neråt.
Väntade en stund så det fick fäste och så fortsatte jag neråt, samma procedur, det skummade ut ur hålen men inte på mastens undersida då kanterna på masten sluter tätt mot stöveln. Så småningom är det fyllt hela vägen ner och då gick turen till undersidan av masten och jag upprepade hela proceduren.
Nu får jag göra en liten utsvävning igen: Masten är ihålig och jag vill ju att eventuell fukt och kondens inne i masten ska kunna rinna ut så när jag sågade av tappen i botten på masten borrade jag upp dräneringshålet så att det ska vara fritt utfall. Men..., jag vill ju inte ha in skum i masten så jag fick proppa hålet igen innan jag trädde på stöveln. Stöveln har också ett dräneringshål inne i tappen (som inte är massiv om ni förstår....) så efter allt har härdat får jag borra upp dräneringshålet igen :-)
Vet inte om jag beskrivit det hela tillräckligt bra men så här såg det ut innan jag gick därifrån idag:
Härnedan syns tappen i botten på stöveln lite tydligare (lite tejp och skum sitter inne i tappen):
Jaa, så var det gjort, ingen återvändo finnes men för att säkra att masten inte börjar rotera inne i stöveln tänkte jag skruva i 7mm maskinskruv i de hål jag gjorde för fogskummets munstycke så ska det nog bli bra :-)
Tjingeling på er alla och ha en bra helg!
Klassisk kryssare+ fogskum... Kind of foamy, eller hur man håller ute blöta med luft.
Ska bli intressant att få höra utvärderingen om några år.
Ja, verkligen, hoppas det håller min tid med Ninni (jag tänkte bara ha kvar henne till hon fyller 100, fast jag har ändrat mej förr..., tre år kvar)
Vad jag gömde att skriva var att jag tätar upptill mellan stöveln och masten med Sikaflex så får jag tätt uppifrån och mastfoten står ju inte i vatten inne i båten så det är kondensen som kan ställa till det.
Hade det inte varit enklare att byta mastroten och inte förlänga masten? Du behöver inte mer segelyta och högre mast Ninni lutar ordentligt redan som det är :)
Eftersom min båt är extremt vek så ökar jag segelytan med 11% i år så mina råd räknas nog inte... Men högre mast blir det inte snarare bredare segelplan.
Hälsar Janne
Ninni behöver ett högre segelplan i lättare vind, får henne aldrig att gå bra i riktigt lätt väder så därför tänkte jag göra som på finska Gun som maxat masthöjden. I lite mer vind är det ju bara att reva lite så går hon ju bra iallafall. Jämför med Eugenie som är nerrigad till 40:a men går fort som en 55:a i de flesta vindar...
Inge kul att "bara" reparera utan att förbättra så därför denna tillfälliga lösning :-)
Kommentera
Välkommen till
Swedish Classic Boats
Registrera dig
eller Logga In
© 2024 Created by Anders Værnéus. Drivs med tekniken bakom
Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!
Gå med i Swedish Classic Boats