Montering av motorfäste på min Marieholm Sweet Sixteen

Hej, 

Jag har ett litet problem som jag inte riktigt vet hur jag ska lösa, kanske du har en bra ide?

När jag renoverade min Marieholm Sweet Sixteen funderade jag på hur jag kunde göra en bra lösning för motorfästet på akterspegeln. Jag lät tillverka en rostfri platta enligt bilden nedan. Motorn hänger mellan de stora muttrarna , som syns längst ned på plattan, och ett plattjärn utanpå håller sedan fast motorn (syns inte på bilden). Jag gjorde detta för att det inte kändes bra att borra hål genom akterspegeln under vattenlinjen.

Efter att ha kört båten första sommaren tog jag bort den rostfria plattan och upptäckte att färgen på skrovet under plattan  mjuknat och delvis flagnat bort. Dessutom så hade lite olika djur bosatt sig mellan plattan och skrovet. Inte bra alls.

Jag tror att problemet är att det inte är helt tätt mellan skrov och platta så det blir för fuktigt. Så antingen så måste det bli helt tätt eller så måste fukten kunna ventlileras bort bättre.

Jag har följande två lösningsförslag, men ingen som jag är nöjd med:

  1. Limma fast plattan mot skrovet så det blir helt tätt. Skrovet är målat med enkomponent-färg så jag vet inte vad som fungerar att limma med
  2. Gör distanser mellan skrov och platta så att luft kommer emellan, men då kommer kraften från motorn samlas på distanserna och inte fördelas ut på akterspegeln via plattan lika bra

Hur skulle du ha gjort?

/Marcus

Visningar: 1414

Kommentar av Jens G. Johansson den 26 Juli 2013 kl. 14.40

Hej Marcus. Jag skulle nog opta för att täta mellan plattan och akterspegeln med någon gummimassa. Kanske inte en limmanda gummimassa om du vill ta bort plattan framöver.

Kommentar av Christer Sandelin den 27 Juli 2013 kl. 22.29

Jag har/hade ett liknande problem på min Sporty. Från allra första början hade jag en Mercury 35hk på akterspegeln. I detta fall var det inga problem då hålen för fästbultarna låg ovanför vattenytan. Problem med ev inträngande vatten var då alltså inget problem. För att undvika att fästbyglarna skulle sätta avtryck i faneret på akterspegeln snickrade jag till en skiva i maghonyplywood(6-8mm) som ett mellanlägg. I skivan tog jag upp 2 avlånga hål mittför varje bultfäste i fästbyglarna.

Ett par år senare byttes 35-an ut mot en 65hk-maskin. Den är nästan dubbelt så tung så båten låg /ligger djupare i vattnet med påföljd att bulthålen hamnade UNDER vattenytan. Hålen har en tajt passning mot bultarna som säkrar motorn på akterspegeln. För att säkra upp mot att vatten kan tränga in via bultarna applicerar jag ett tjockt lager med silikon-gucka runt bultarna i de avlånga hålen i mellanläggsskivan. Detta får jag göra varje säsong innan båt och motor ska sjösättas.

Kommentar av Marcus Ludvigsson den 29 Juli 2013 kl. 8.21

Tack Christer och Jens! Jag försöker hålla silikon så långt borta som möjligt från båten eftersom den har trädäck och fernissas inför varje säsong. Gummimassa som inte är limmande låter som att det skulle kunna fungera. Jag får se om jag kan hitta en sådan. Annars så kanske det skulle kunna fungera med en gummi-matta som klipps till efter formen på motorfästet.

Återigen - tack! 

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor