Jag skrev häromdagen att jag kanske hade en lösning på gråtbordsproblemet, och härnedan kan ni se resultatet;


Just det, jag limmade på två lister på de ställen där bordämnet inte räckte till. Nu stundar snart en fyra dagar lång hyvelmaraton......sen vore det ju själva humhum om jag inte får det att passa!


By the way....., är det fusk att limma?

Visningar: 182

Kommentar av Niklas Hallberg den 11 Maj 2010 kl. 19.30
Hörde av brorsan att du var och köpte lister av honom. Nu förstog jag till vad.
Äh, klart att det inte är fusk att limma. Satan vad jag skulle ha "fuskat" i så fall.....

Ledsen att jag inte hunnit förbi och kolla och fika. Men det eldar på rätt friskt här med för att hinna med grabben, Perhaps och jobbet just nu. Jag har valt helt fel branch för att få lugna vårar......
Kommentar av Johan Wiman den 13 Maj 2010 kl. 12.07
Detta har jag också funderat över - varför kan man inte bara montera bordet med halvkass passform från början och sedan gå direkt på och nåtlimma? Om det förfarandet kan anses vara okej tror jag mycket fler amatörer skulle våga sig på att göra ett bordbyte. Under vattenlinjen skulle dessutom inte fusket avslöjas så lätt, där är det ju sällan någon som tittar.
Kommentar av Tor Hedvall den 14 Maj 2010 kl. 7.52
Din komentar fick mej att tänka till lite Johan, för snart 30 år sedan bytte jag ett sambord på Ninni och var lite konfunderad över hur jag skulle få in det på plats. En slöjdlärare rådde mej att lamellimma bordet så jag sågade upp ett stycke trä i massa lister och satte igång. Jag höll väl på med det bordet lika många gånger som jag gjort med det här men mycket kortare tid varje gång, bara passa lite i ändarna och så på med lim och stämpa och tvinga fast. Flera fördelar med det, skålningen av bordet var det inget problem med, bara att slipa på utsidan, bordet satt där det satt och skruvarna kunde man dra i vartefter. Bordet har suttit där i snart 30 år och jag har inte haft några problem med det.
Förstår inte varför jag inte tänkte på detta nu när jag började med detta bord, förmodligen har jag blivit mer konservativ med åren.
Skulle jag göra om det så skulle jag nog varva koniska och raka lister så skålningen kunde bli snyggare från början.
Kommentar av Johan Wiman den 14 Maj 2010 kl. 19.17
Alltid kul när man får någon att tänka till! Det viktiga är väl att det blir tätt och att kanterna ligger an mot varandra så att krafterna nerifrån barlastkölen fortleds uppåt i skrovet.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor