Liten lägesrapport från Strömstad/Fredrikstad

Jag märker att många här är betydligt bättre på att hålla andra uppdaterade på vad som händer än det jag är, men jag gör ett försök ibland. 

   Nordisk Folkbåt nr 42 "Tarantella" står inomhus på Isegran i Fredrikstad. Masten är renskrapad och färdigputsad. Likaså durkar till sittbrunnen och rodret. Nu väntar oljning, betsning och lack. Jag har börjat lossa två bottenstockar ca midskepps som är helt kaputt och måste bytas innan nästa ägare tar över till våren. Då den nya ägaren Siv är med och fixar med båten i vinter finns goda möjligheter för möbelskick innan våren är kommen, då man hinner dubbelt så mycket om man är två! 

   Kostern "Stella" står i ett utmärkt presenningshus jag byggt i höst. Även hon på Isegran. Där är barlasten av järn upplyft från kölsvinet och en massiv impregneringsprocess har inletts; tjära, linolja och terpentin tills träet slutar suga. Därefter två strykningar med blymönja på allt trä invändigt under vattenlinjen. Har under arbetets gång hittat två dåliga bottenstockar och ett dåligt spant, men är fortfarande förvånad över hur en troligtvis 115 år gammal båt kan vara i så bra skick? Det blir också byte av fyra däcksribbor på babord sida sedan de ruttnat underifrån pga att man haft plast under däcket för att skydda kojerna från läckande regnvatten. Aja baja. Men även däcket verkar ha klarat sig förvånansvärt bra trots plasten.

   Jag märker också att jag är dålig på att fotodokumentera vad jag gör, så ni får hålla till godo med två härliga sommarbilder tills vidare.

/Tom

Visningar: 472

Kommentar av Rickard Lundgren den 9 December 2011 kl. 18.31

Det värmer alltid att se en Folkbåt, och får mig att lite sakna den jag en gång hade..

Kommentar av Tom Hemréus den 10 December 2011 kl. 1.09

Ja, de är fina. Jag bävar inför dagen då hon byter ägare... Separationsångest.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor