Julklappstips! Lunkentuss - "Bortom den västra horisonten"

Detta mail är vidarebefodrat via Anders Wiss från Bengt Jörnstedt:

"Jag vill gärna informera er om en klassisk träbåt  som förtjänar att kommas ihåg och nu också framträder i en nyutgåva av en minnesvärd bok.

Seglare med minnen från 1960-talet  erinrar sig nog Lunkentuss, den lilla sjövärnskostern från Sundsvall som med två man, Gunnar Dahlgren och Dag Ekholm, seglade runt jorden 1962-65, den andra svenska småbåt som gjorde färden.

Som gammal Lunkentuss-fan drog jag på nyåret 2011 igång projektet Bevara Lunkentuss i Sundsvall. Syftet var dels att få Lunkentuss restaurerad, vilket ordnades av Dag Ekholm, 74 år, som seglade henne på sin tid och nu har ägnat 15 månader (4000 timmar!) åt att rusta henne till nyskick. Vi har också lyckats med vårt andra mål, att få Sundsvalls kommun att anslå 2 miljoner kr till ett glasat "båthus" på en av stans kajer där Lunkentuss ska visas offentligt.

Om denna långa historia berättas på vår hemsida www.lunkentuss.com , där det också finns en mängd bilder från hela restaureringen.

På hemsidan presenteras också en bok som jag i höst har givit ut på eget "förlag", en nyutgåva av Gunnar Dahlgrens klassiker om Lunkentuss från 1967.

Denna nyutgåva är rikligt utökad med nytt material, både i text och bild, och är nu på över  400 sidor (originalet var 250 s.). Jag har gjort sammanställningen och skrivit förord och eftertext. Formgivningen lämnade jag åt ett proffs, Carl Åkesson, som jag kände sedan boken Rena Skönheter (Norstedts Förlag) för två år sedan.

Resultatet är en mycket gedigen bok, med fint tryck och med ”den rätta” tyngden och känslan. Den berättar en fängslande och charmig historia om en av svensk seglings milstolpar, utförd av två unga pionjärer på ett anspråkslöst sätt utan motstycke. Boken är rikligt illustrerad med vackra teckningar, färgfoton, loggboksutdrag m m. 

Jag har givit nyutgåvan en ny titel, Bortom den västra horisonten.

Tyvärr är boken svår att hitta i bokhandeln, som bara tar hem lättsålt gods från de stora förlagen. Småskuttar som jag gör sig inte besvär. Men den går att beställa, de har den i sitt register. Rek. ca-pris är 350 kr.

Bortom den västra horisonten går däremot enkelt att få tag på i all nätbokhandel. Priset där ligger runt måttliga 250 kr (tack vare stora volymer och ett förmånligt fraktavtal man har med Posten).

Det går också att köpa boken direkt från mig för 250 kr, inklusive postens normala och dryga porto på 70 kr (boken väger över 1 kilo och går för 2-kilosporto). Skicka ett mail så ordnar jag den saken omgående.

Jag vågar garantera trivsam läsning, en härlig skildring från den tid då världsomseglingar fortfarande var ett storartat äventyr och man navigerade med sextant och Sumlogg. Läs gärna mer på hemsidan. Tack för uppmärksamheten!

 Bengt Jörnstedt       Tel. 08-550 440 26       bengt@segling.nakterhuset.se"

Visningar: 167

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor