Åkte ner till båten i går på förmiddagen med fickan full av rostfria skruvar och började montera bordet i de förborrade hålen. Jag hade försänkt till "lagom" nivå i pelarborren hemma, måttade att försänkningen skulle gå in ett par millimeter i bordet då det sedan har blivit uthyvlat/slipat/skålat. Bordtjockleken ska vara 15 mm och försänkningen stoppade således 12-13 mm från botten.

Kollade i Skärgårdskryssarregeln (http://sskf.se/Regeln/SKREGEL2009.pdf) om skruvdimensioner och hur tätt de skulle sitta. För SK22 (Wera har 18 kvm segel så då valde jag närmast större) ska skruvarna vara 5x38 mm. Jag valde lite längre och grövre skruv, 5,5x50 mm för kölplankan är bitvis ganska dålig vilket jag valt att blunda för och istället tar längre skruv. Skruvarna ska sitta med 55 mm avstånd och i zickzack om möjligt och då blev det drygt 50 hål borrade snyggt och prydligt.

Började med att hugga ut försänkning i kölplankan för hängseljärnen och monterade dem så att jag sedan när bordet är provmonterat kan böja dem längs insidan av borden och markera för nya hål. Sedan passade jag in bordet med kilar och stämpor och borrade (genom sambordet och in i plankan) första hålet längst ner i spetsen av bordet, i med en skruv som drog bra, två nya hål på ömse sidor och så i med skruvar och så höll jag på. Ett tiotal skruvar i den aktre delen av kölplankan tog inte utan gick bara runt så jag beslutade mej för att fylla i med nytt trä där. Vid den tidpunkten kom Niklas förbi och vi resonerade lite om man skulle såga ur en del och lägga i en list längs den dåliga delen eller ersätta med lite grövre plugg. Jag föll för det senare för det kändes enklare och skulle kunna hinnas med under eftermiddagen.

Upp i båten med borrmaskin och borra hålen genom spanten, Skärgårdskryssarregeln stipulerar 3,5mm kopparnit men jag har valt att skruva ihop det med 4mm rostfri skruv, det är dessutom bara elva hål eftersom spanten är lite kort tilltagna i nederkant.....

När detta var gjort var det dags för att planera resten av dagen, borra ett dussin stora ekproppar, borra färdigt hängseljärnen, borra hål i kölplankan för propparna, limma proppar och göra ytterligare försänkningar i bordet.

Alltså bort med bordet och hängslerna igen, hem till pelarborren och i med en helt oanvänd 30mm proppborr och fram med en liten ekbit. Tyvärr hade jag underskattat kraften hos borren och ekbiten var heller inte helt slät på ovansidan så borren högg fast i träbiten och tummen for med in i borren! Tur i oturen att träbiten inte fastnade någonstan med tummen emellan för då hade det nog inte blivit mycket kvar... Fick skjuts av en snäll granne till sjukhuset och där blev jag sittandes hela eftermiddagen, inga skelettskador som tur var men två snitt från yttre leden på tummen och genom nageln ut till tumtoppen.

Lärdom: Försök inte ens att borra plugg med ojämna träbitar och tvinga hellre fast träämnet när det är stora proppar och hårda träslag, det tar lite längre tid per propp men man får kanske behålla tummarna!

För övrigt är nog lugnare med släktforskning :-)

Visningar: 106

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor