Snart öppnar Spantfabriken AB i sina nya lokaler i Motala. Då blir det öppet hus med demonstration av världens enda riktiga spantmaskin! Vi kommer också att visa hur laserscanning av sektioner går till. Mer info kommer. Hälsningar Nils och Arthur.

Visningar: 517

Kommentar av Stellan Egeland den 29 November 2014 kl. 22.04
Nämen, jävlar vad spännande! Kan man inte få lite mer information? Jag har kollat på hemsidan förut, men fann inte så mycket. Är det stålspant vi pratar? Är det en styrd ringvals, eller nåt?
Kommentar av Nils Forsfält den 30 November 2014 kl. 11.58

Hej!

Så långt som till numerisk styrning har vi inte kommit ännu. Mest beroende på att det är för många parametrar som är beroende av varandra. Det är också stora skillnader på det ämnesstål man får tag på. Rostfritt är lite knepigt så.

  Måste ju vara lite hemlig med hur maskinen fungerar men jag kan berätta följande. Det handlar om ett system med nio valshjul. Genom systemet tryckmatas två fullängdspipor vinkelstål i 316L heat kvalitet. Både skränkning och kurvatur går att förändra under gång. Var som helst på spantet. Helt oberoende av varandra. Negativ skränkning (Holms mindra båtar) går inte att göra i den stora maskinen. (Negativ skränkning ger svagare spant..)

Spanten blir helt släta både vad gäller den stående och den liggande flänsen. Ingen svetsning eller värmebehandling krävs i processen. Inte heller någon slipning eller polering efteråt. Spanten måste vara spänningsfria i sig själva innan man monterar dem i båten, annars går de till den formen av sig själva efter ett tag med växlande belastningar, vilket många som gör spant själv missar. En träbåt ska kunna röra sig i skrovet och spantens fjädrande funktion ska klara att följa med när trät sväller och krymper av fukten. Därför ska förspänningen av spantets form vara olika om man byter spant på en båt i augusti eller april. De påverkas också av hur man bär sig åt när man borrar alla hål. Gör man fel ”raknar” spanten. Beroende på värme.

Största svårigheten med att göra spant handlar om att bestämma vad dom ska vara till. Det finns en del olika skolor. Vissa hävdar att båtens originalritning är något slags facit, andra att det är båtbyggarens utslagsritning som är det rätta. Några vill ha spant som passar till hur båten ser ut idag, några vill ta höjd inför framtiden. Det kan t.ex. vara om man ska byta till tjockare bord om några år. En sak som alltid behövs är att definiera varför det gamla spantet gav upp? Ofta är det utmattningskorrosion, typ i slaget på Petterson båtar. Då kan man inte bara kopiera originalet.. Det här måste man lösa kund för kund.

Spant är för många ett stort orosmoment vid renoveringar. Så stort att många, t.o.m. proffs, undviker att ge sig på dem vid en renovering. Det straffar sig alltid. Mitt råd är att hellre satsa på ordentliga spant och bottenstockar än att byta träplankor. Epoxin är uppfunnen och fungerar. Bord går alltid att byta efterhand och är inte så svårt.

Man kan ju säga om sig själv att det här är en märklig nisch att satsa på…. // Nils

 

 

Kommentar av Stellan Egeland den 30 November 2014 kl. 16.04
Intressant, må jag säga. Jag ska byta samtliga stålspant och bottenstockar, samt en himla massa skott och smide, på CGP:s ishavsexpeditionsfartyg Wiking XI.
Då båten är byggd i ek, och verkar ha läckt uppifrån hela livet, så finns det inte många hela centimetrar kvar av dom gamla spanten.
Hur grova vinkeljärn klarar er maskin av? Dessa spant är 40X30X4, och spantbytet är det första jag ska göra i denna enorma renovering. www.wikingelva.blogspot.com
Kommentar av Nils Forsfält den 30 November 2014 kl. 16.20
Hej!
Just nu har jag 30x30x3 i stora maskinen. 4.0:an.x40x4 valsar är på gång. Komkolla påmer under vintern. Ska kolla dina bilder i kväll! Mvh Nils
Kommentar av Nils Forsfält den 30 November 2014 kl. 16.22
Telefonen gav visst upp....
Kommentar av Nils Forsfält den 30 November 2014 kl. 17.06

Fingrarna eller telefonen klararde inte kylan. Så här ska det vara: 30x30x3 fungerar idag i stora maskinen, valsar för 40x40x4 kommer under vintern. Lite beroende på vilka beställningar som kommer. 40x30x4 är ingen standarddimension tyvärr. Enstaka 40x40x4 gör jag idag i gamla maskinen. T.ex. LaMorenas spant är gjorda i den. Finns lite bilder på hennes hemsida. Låter som du har ett fantastiskt projekt på gång! Jag har en generalagent i Bråkviken på Hammarland....

Kommentar av Stellan Egeland den 30 November 2014 kl. 19.10
Bråkviken känner jag inte till, är det telefonen som spökar igen? Menar du Hammarland på Åland? 30x30 har jag ringvals till själv, men den pallar inte grövre. Jag vet att 40x30 är en himla udda dimension, så det lär få bli 40x40. Bra att veta att du kommer att ha grejer till det, om det blir så att jag inte gör dom själv. Men det är ju ett jäkla pyssel, särskilt med skränkning av så grova grejer.Det kommer att bli aktuellt till sommaren tidigast.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2025   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor