Hej på er, trevligt att vara här! 

Har tänkt på att man borde föra nån slags logg/blogg för allt man påtar på med på båten, och vad är väl bättre än att göra det här.

Lite historik:

Jag har en gammal mahognybåt, Lena, byggd 1927 på Åbo Båtvarf som varit i släktens ägo sedan 50-talet. Fick förra veckan via Sjöhistoriska Museet i Åbo reda på att 2 stora kuvert med ritningar finns kvar till just denna båt. Via ritningsnummer och leveransnummer (2A 36 resp. 3561) fick vi reda på att båten levererats 2.3.1928 till en Herr K. Ojanen. Byggår således 1926-1927 nånting. Enligt sägnen var hon från 1926, vilket kan stämma såtillvida att hon började byggas det året. Ska åka ner till Åbo och rota i deras arkiv när jag får tid. På den ritning som följde med Lena framgår att konstruktören är J.Lindblom, alltså Jarl Lindblom. Kan man sin Lindblom så ser man det om inte annat så på överbyggnaden.

Lena ägdes sedan 50-talet av en Torolf(?) Meinander i Helsingfors, far till min mammas "moster Dagny" som gifte sig med en Alf Strandberg (morbror Affe). Affe var min mormors bror, och var sjökapten. Han ärvde/köpte(?) båten av sin svärfar Meinander och hade den på Mickelsörarna i Vasa skärgård fram till tidigt 70-tal då min pappa Henric "ärvde" båten i sin tur av morbror Affe. Rättare sagt köpte han den för 50mk(!). 

Pappa hade båten i Vasa och senare i Jakobstad, loggboken från den här tiden visar främst på återkommande maskinproblem. Originalmotorn var en 50hk sidventilad Scripps bensinmotor, som sedan länge blivit bytt till en svagare Solo som var den som krånglade. På 80-talet installerades en 35hk BMW 3-cyl diesel i Lena och krånglet slutade. 

I slutet av 80-talet tog vi upp Lena på varv vid Jakobstads Båtvarv, ribbade upp botten och bytte några rostiga järnspant till nya lamellimmade. Vi gjorde också en fullständig kosmetisk restaurering, dvs hela skeppet togs trärent. (Förutom inne i klädskrubben om jag inte missminner mig - slarv!). Nu byttes också maskinen igen och en 55hk Yanmar 4JH-TE Diesel installerades tillsammans med ny 4-bladig propeller. Yanmar:en motsvarar således ungefär originalmotorns prestanda, och med rent botten går hon kring 14 knop topp. Vi brukar marcha kring 10knop.

Lena sjösattes  7 år senare, i skick som ny kan man nästan säga.

2009 dog min pappa Henric i cancer och sedan dess har jag tagit hand om Lena, som nu ägs av mig och min syster Johanna.

Det får räcka som historik för denna gång, nu ska jag slipa rost på en gammal Saab 96. (Varför har man en massa gammalt? ;) )

Visningar: 424

Kommentar av Anders Værnéus den 13 Maj 2014 kl. 16.00

Välkommen ombord på SCB Jocke. Och mycket kul att höra ifrån vackra Leena och dina framsteg med forskningen. Ska bli kul att höra fortsättningen på dina äventyr med henne.

Kommentar av Jocke Högväg den 13 Maj 2014 kl. 16.04

Hej! Ja precis, hon hette Leena ursprungligen, men sen blev hon svensk och fick heta Lena med ett E istället :) Vid nåt tillfälle har hon också hett Leane ser man på skruvhålen :)

Kommentar av Anders Værnéus den 13 Maj 2014 kl. 16.07

Det är spännande vad några svarta prickar kan berätta om en båts öden och äventyr... :) Har länge tänkt kontakta dig om att göra ett fotojobb på Lena till Klassiska Båtar. Kanske är dax snart?

Kommentar av Jocke Högväg den 13 Maj 2014 kl. 20.34

Enligt planen ska hon vara tipptopp, eller sånär som nästa sommar... Då har jag hunnit med en genomgång av allt som ska vara rött å blankt ;) Då kanske man kan plåta lite... Trevligt att "råkas" igen, det tog ett tag innan jag fick ihop ett och ett och kom på vem du var. Mitt minne är bra men kort ;)

Kommentar av Robert Ström den 14 Maj 2014 kl. 13.17

Kanske du hinner fixa klädskrubben nu i vår då också? ;-)

Jag avundas din vårrustningsmiljö, det måste vara lätt att hitta inspiration till arbetet vid Jakostads Båtvarv!

Kommentar av Jocke Högväg den 14 Maj 2014 kl. 13.37
Det är en fantastisk miljö att vara i. Kunde bosätta mig där :)
Kommentar av Jocke Högväg den 20 Maj 2014 kl. 6.03
En varm sömnlös natt ger vid handen att Torolf Einar Meinander var gift med moster dagnys syster, han var inte alls Dagnys pappa. Torolf dog i Augusti 1950 och hade Lena bara en sommar, den sista i hans liv. Morbror Affe tog alltså över båten från sin svåger. Så tror jag nu tills nåt annat kommer fram ;)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor