Fortsättningen på helgen och början på veckan

Galvade spanten nästan monterade och tre nya spant levererade till galvning.

Det blev ett litet rumphugget slut på senaste inlägget då andra familjeangelägenheter trängde sig på men nu ska jag försöka vara lite mer utförlig.

Under söndagen när jag och kärestan både monterade och demonterade spant fick vi besök av Båtbyggare Bobby som var allmänt nyfiken på hur det går för mej. Vi kollade runt och hade en trevlig pratstund, jag passade också på att fråga om han kunde bygga ny akterspegel och det var ju inte omöjligt så jag kanske slipper den detaljen.

Nåväl, söndagens resultat var att spantparen J3 och J6 satt på plats men är inte bultade till respektive bottenstock.

J3 på plats och delvis fastfogad i bottenstocken

På måndagen började jag med att skrapa träet där spanten JB9 och JS9 ska sitta för det hade jag inte gjort innan. Snabbt avklarat med varmluftspistolen och ett par lämpliga skrapor och sedan mönja på strängen där spantet ska sitta och så på plats med järnet. Fixera det på plats och sedan ut och dra i skruvar, in igen och muttra och så håller man på tills det är klart. 

Likadant på andra sidan och så småningom var alla nygalvade spanten på plats.

Sedan lossade jag på de spant som står på tur att åka på galvning, J1, J4 och J7. Lyckades inte få loss dem allihop, J4 har ju en bottenstock också med med allt vad det innebär med extra pillande med bultarna som håller ihop bottenstocken med spant och vinkeln mot kölplankan och kölbulten.

Idag, tisdag 20 december fortsatte jag med demonteringen och på bara ett par timmar var tre par spant och en bottenstock förpassade till bakluckan på bilen. Hem till verkstan och så vidgade jag alla hålen i pelarborren med en halv millimeter.

Dags för lunch och sedan "järnet till Södertälje" för galvning.

Har jag tur så ringer de innan jul så jag kan hämta dem och jobba lite under mellandagarna :-)

Lite förberedelser jag måste göra nu är att kolla igenom vilka hål som måste proppas och naturligtvis proppa dem, ytbehandla distansklossarna för balkvägarna, kolla om jag måste skrapa någonstans och naturligtvis foga ihop spant och bottenstockar som inte är dragna.

Några distansklossar på två av de monterade spanten ska också på plats.... så jag har att göra :-)

52 arbetsdagar är det nog kvar nu.....

Visningar: 112

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor