Fem spant basades och höll utan att spricka eller knäckas :-)

 

Idag skulle sanningen om ekribborna från Testrum fram, skulle de hålla eller knäckas när vi basade och pressade in dem på plats. Jag förberedde i några timmar genom att borra hål för alla nitarna och satte i skruvar med brickor lite löst från utsidan så det bara var att dra med skruvdragaren. Förberedde också insidan med att såga lite extra i ett nåt som såg ut som det skulle kunna gå ihop så mycket att det skulle klämma och inte komma på plats. Gjorde rent från spån och annat, städade upp i största allmänhet för att det inte skulle vara en massa grejer ivägen. Linoljade en sträng på insidan där spantet ska vara och hängde upp en lampa till så belysningen skulle vara bra. Körde igång kokapparaten och plockade fram spantämnena ur vattenbadet och la fram de verktyg som kunde behövas för att hjälpa spanten på plats, en kofot, en hammare, gummiklubban och ett stämjärn. Lite lister och klossar i olika storlek är också bra att ha för att stämpa mot sittbrunnens undersida och kanter. Började ladda i ämnena i bastrumman med tio-femton minuters mellanrum för att få lite spridning på dem när det var dags att ta ut dem.

Sedan var det bara att sätta sig ner och vänta på "besättningen" som idag bestod av Sven, Annika och Janne som dök upp vid sextiden. Vi började med en kort genomgång och fyllde på energiförrådet med varsin Kexchoklad.

Janne, Annika och jag tog plats inne i båten och Sven fick jobba med skruvdragaren på utsidan. Jag kröp baklänges in i utrymmet bredvid sittbrunnen och väntade på att Janne skulle sträcka in ekribban till mej och där kom den, snabbt klämde jag in den mot bordläggningen och så pressade vi med förenade krafter upp spantet under balkvägaren. Ropade åt Sven på utsidan att dra skruven i bord nummer fem och så pressade vi ner nederändan mot bordläggningen också medan Sven drog skruvarna på utsidan, skönt där satt den utan att spricka!

Andra spantet gick lika bra och tredje likaså, fjärde hade vi lite problem med att få plats med mellan bottenstock och sittbrunnens stödben men det funkade också. Femte och sista spantet ut ur trumman och ner mot bordläggningen, upp under balkvägaren och Sven drog fast det! Klart! Vilken härlig känsla!

Nu är det bara ett kort spant kvar att sätta på plats och det har jag inget helt ämne till, kommer förmodligen att såga ribbor av de ämnen som knäckts och limma ihop ett spant med ribborna omlott på något sätt. Det kommer nog att gå snabbare och bli minst lika bra som att försöka hitta ett ämne till och basa det efter en vecka i vattenbad.....

Nu kommer det att bli några dagar med nitning, cirka 130 stycken (alltså nitar, inte dagar :-) ) och så limningen och ytterligare ett tjugotal nitar, sen är alla spant gjorda! Bara galvningen av järnen kvar...

 

Tack för dagens insats, Annika, Janne och Sven!

66 arbetsdagar kvar

Visningar: 98

Kommentar av Benny Elg den 16 November 2011 kl. 10.33

Snyggt jobbat, bra att ämnena höll. Hur går det med spegeln? Har du virke till det?

Kommentar av Tor Hedvall den 16 November 2011 kl. 11.27

Jodå, jag har en mahognyplanka som räcker både till akterspegel och nya durkar om jag inte klantar mej för mycket.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor