Efter en hel dag med spantmontering känns det i hela kroppen, varför går folk på gym när man kan få så härlig trötthetskänsla av båtrenovering. Kostnaden är kanske något högre men jag tror att tillfredsställelsen när man gjort något bra slår löpning på band, situps och bänkpress!
Min motion idag började med att jag klättrade uppför stegen till däck nästan tre meter upp, kröp över akterdäck, gick hukad genom sittbrunn, klättrade ner i kajutan, svängde 180 grader in i stickkojen och kröp två meter över kvarvarande spant till platsen för dagens montage. För att pressa kroppen lite extra bar jag på spantet, borrmaskin, liten slägga och några andra verktyg.
Bara att lägga sig tillrätta och försöka pressa in spantet på plats, lirkade in det under balkvägaren och tog släggan till hjälp för att slå det på plats. Länge höll jag på för att få det i rätt läge men det var några centimeter för långt, så bända slita och dra för att få loss det igen. Vägen ut var omvänt från in, krypa baklänges två meter över kantiga spant, resa sig och svänga 180 grader, klättra upp i sittbrunn, gå hukande till akterdäck där jag kröp fram till stegen och så klättra ner på marken. Leta fram vinkelkapen och kapa spantet lagom långt och så började gymnastiken om igen; klättra upp för stegen, krypa över......, ja nu kan ni ju rutinen :-)
Spantet lirkades på plats och så markerade jag nåten på spantet för att kunna mäta in var bulthålen skulle borras och så var det bara att åka hem till pelarborren och borra hål för bultarna. Tillbaks igen till Ninni och det är nu som stora motionspasset börjar; In och lirka in spantet, borra mittersta hålet, ut och pilla in en skruv, in i båten igen och muttra på och dra fast, borra två nya hål på ömse sidor om första skruven och sen ut och pilla in skruvar och så vidare..... Med tjugo skruvar blir det nog ett dussin vändor för någonstans krånglar det ju. För att göra jobbet lite roligare sparar jag två hål som ska markeras från utsidan i översta bordet och då vill man ju inte stå och borra på fri hand genom bordet så efter markeringen monterar jag bort hela spantet och åker hem till pelarborren. Passar då också på att borra tre hål från sidan i spantet där bottenstocken ska fästas. Tillbaks till jakten igen och montera klart, nu går det ju lättare och jag behöver ju inte klättra upp och ner för varannan skruv men några vändor blir det. Framemot halv sextiden är jag klar och kan känna mej nöjd med dagens motionspass!

Se där, resultatet av dagens motion, JS9 på plats


Visningar: 50

Kommentar av Anders Værnéus den 19 Mars 2010 kl. 8.05
Håller med. Skulle jag inte ha båtarna skulle jag nog se ut som en silltunna. Men nu... vacker som en..., välj själv.. :-)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor