Två av tre spant knäckta och nästan ett helt spant nitat.

 

I fredags passerade jag Testrum och hämtade de åtta beställda spantämnena. Jag behövde bara sju men det är alltid bra att ett extra om något skulle gå galet.

Idag var det då dags att börja basa igen men först var vi tvungna att nita fast ett spant som ännu inte var nitat. Det skulle vara lite obehagligt att ligga på ett tiotal spikar och försöka pressa de nya spanten på plats.

Spantämnena gjordes iordning genom att jag hyvlade och slipade alla sidorna på dem, kollade ådringen för att bestämma längder och vilken sida som skulle vara uppåt. Därefter fasade jag av uppsidans kanter och så var de klara för basning. Göran dök upp efter lunch och vi började nita samtidigt som tre av spantämnena lades in i bastrumman. Spanten fick en dryg timme i ångan och när de var klara hade Tompa anslutit sig till oss och vi tog ut det första spantet. Tompa langade snabbt in spantet i utrymmet bredvid sittbrunnen där jag hade krupit in och så klämde vi med gemensamma krafter in spantändan under balkvägaren och förflyttade kraften/pressen neråt och spantet började vrida sig märkligt! I slaget började spantet spricka och därför vred det sig...., bara att kasta skräpet.

Nästa spant ut ur bastrumman och in i utrymmet där jag låg beredd, vi klämde in det under balkvägaren och ner mot akterstäven, detta spant höll ihop men tyvärr fick vi en liten glipa mellan spant och bordläggning på ett ställe men det kommer att gå att justera.

Tredje spantet bar sig lika illa åt som det första och då blev det ett snabbt slut på arbetsdagen...

Jag tänker att jag får använda de sista fem spantämnena där de kan passa och om det går lika dåligt så är det inte roligt! Kanska får jag reklamera virket som är utvalt ur rakvuxna otorkade ekbitar....

 

Kan det vara 69 arbetsdagar kvar nu?

Visningar: 158

Kommentar av Niklas Nyström den 8 November 2011 kl. 11.52

Pröva att blötlägga dem ett dygn i förväg. En hel timme i basen kan göra eken torr och spröd. Även om man har bra virke så kan de gå av. Jag byggde nyligen en snipa med basade ekspant, och av sisådär 30 spant så gick kanske fem-sex av i hanteringen.

/Niklas

Kommentar av Tor Hedvall den 8 November 2011 kl. 12.54

Jag har nu lagt resten av spanten i blöt och eftersom de är en tum tjocka så bör de ha en timme i ångan enligt de tumregler jag lärt mej.......

Vi provar med resten om några dagar

/Tor.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor