Sjunde delen i den aktuella renoveringen av SK55 SWE15 Ninni

Under augusti påbörjades planeringen av det fortsatta arbetet, Nisse som ska göra järnspanten kontaktades och även båtbyggare Andreas som kom och tittade för att de båda skulle kunna göra en kostnadskalkyl på arbetet.
Vi resonerade en hel del fram och tillbaka om omfattningen på jobbet och till slut så landade det på att nio par järnspant, två bottenstockar och ett stort antal träspant ska bytas (Ninni är ju byggd enligt 1916 års skärgårdskryssarregel och den stipulerar ett järnspant på varje halvmeter och två träspant däremellan). Vidare underlättas arbetet av att ta bort ett bord på varje sida för enklare montering av spanten. Spanten är fästa med två nitar i varje bord och det är 12-15 bord i det aktuella området. Eftersom järnnitarna är kraftigt rostiga så är det svårt att få ut dem utan att det går flisor i bordläggningen och hålen blir allt annat än runda och fina. Därför måste det proppas, en stor från utsidan och en liten från insidan, förhoppningsvis kan jag i de flesta fall klara mej med 10mm invändigt och 15 mm utvändigt men det finns kratrar också. En snabb överslagsberäkning ger 100 proppar per järnspantpar vilket ger 1000 proppar för bara järnspanten, det tar också tid att göra……

Stora Fondboken plöjdes, kanske inte från pärm till pärm men lite mer strukturerat för att få en uppfattning om vilka fonder som borde kunna bidra. Det är ju populärt med listor i bloggar och här kommer min lista på möjliga fonder:
1. Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur
2. Crafoordska stiftelsen
3. SOS Stipendier
4. Insamlingsstiftelsen Ingemar Limans Fond
5. Stiftelsen Oscar och Maria Ekmans Donationsfond
6. Alba Langenskiölds stiftels
7. Ulf K Nordensons stiftelse för hantverk i trä
8. Prins Carl Gustafs stiftelse
9. Helen o Per Dreijers stiftelse

Fonderna har olika datum för ansökan och den som står högst på min lista hade 15 september som deadline, de följande två hade också september och resten lite spritt under året.

Visningar: 156

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor