Tore Persson var mycket aktiv i Sundsvallsklubben på sextiotalet. Han ägde en Alnö Kabin med en 50 hk Mercury i aktern. Med erfarenheter från den båtens dåliga sjöegenskaper – föddes idén till en skrovform som skulle gå lätt och mjukt i vattnet. Tanken var att få en lång våt yta istället för en kort samlad till aktern. För att minska den våta ytan skulle botten få luftsmörjning.

Projektet fick namnet Gepard. Under vintern 1965 fick idéerna verklighet i båtmanufakturs lokaler på Alnö. Tillsammans med två duktiga båtbyggare, byggdes en 6.5 meters båt som inte var lik något annat.På sextiotalet flottades det fortfarande så timmerstockar en vanlig syn till havs. Ett krav var att båten skulle klara av att köra över en stock i full fart. Därför gjordes båten mycket kraftig, bland annat konstruerades botten i 24 mm plywood. Båten blev så styv att den inte behövde några spant.

Skrovet hade ett för tiden ganska djup v-form. Från fören började en ca: 30 cm bred tunnel som blev bredare längre akterut. Sista biten av tunneln var ca: 1 m bred. Längs hela tunneln fanns steg med luftutsläpp. Mellan tunneln och ut mot skrovsidan konstruerade långa steg också de med luftutsläpp.

Visningar: 193

Kommentar av Jan Ölander den 17 December 2012 kl. 9.03

Låter fantastiskt. Vad hände sen? Finns båten kvar? Finns det några ritningar med luftutsläppen och botten?

Kommentar av Ulf Lindén den 17 December 2012 kl. 9.20
Ja, berätta mer! Vart tog den vränger? Vad hände sen?
Kommentar av Per Rimnell den 18 December 2012 kl. 2.50

Härligt Nisse!! Underbart härligt. Har du mer bilder på båten så in med dem.

Nu letar jag efter ny lokal att hålla till i. Och som sagt ett par murklor/raksexor. 

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor