Välkommen till en vackrare båtvärld - det är här det händer
Taggar:
Album: Före och efter renovering
Otroligt vackert jobb Claes!
Jag är i valet och kvalet huruvida göra en ny köl eller banda om den gamla och ta bort samborden för att få nya skruvar och snygga till det i spunningen. Vad gjorde du med din köl? Som det ser ut så renskrapade, bandade, ytbehandlade du och bytte hyslrör. Kölbyte är en stor operation och jag har börjat fundera om jag kanske bara skall byta en bit längst förut på kölen samt den nedersta biten på förstäven (där den möter kölen). Stävknät verkar bra och med nya bultar blir det nog bra. Jag kan ju alltid byta köl om det behövs om 10 - 20 år. Bara lite funderingar som det vore kul om du ville kommentera.
Mvh
Jens
Min köl var felfri sånär som på en äldre infälld reparation ( grundstötning? ) undertill på mitten,därför renskrapade jag bara innan oljning,blymönja och färg...
Bandningen ser okay ut och den bakre utstickande delen av kölen visade sig även ha invändiga ca 6mm grova rundstänger av brons i U-form dragna runt kölen och bultade invändigt.
Den nya propelleraxelns hylsa vill jag minnas var 55mm utv.vilket gjorde att jag klarade dom invändiga stängerna med en hårsmån når jag brotschade upp det gamla hålet från 45mm.
Min hemgjorda brotsch kan för övrigt skymtas i underkant av bilden på aktern/propellern,tillverkad av ett 45mm rör med en utsågad,uppvikt läpp som slipats skarp till 5mm utstick ca 30cm in på röret varpå en 13mm axel svetsats fast i andra ändan. Drivningen blev en murbruks/färgblandare med ställbart varvtal. Fick vika ut och slipa om läppen ett par gånger under arbetets gång men annars funkade den förträffligt.
Hmm, min köl är inte i så bra skick jämfört med din då... Kanske bäst ändå att byta hela kölen istället för att gåra ett lapptäcke! Det är väl kanske nu jag skall göra det när jag fortfarande är ung, stark och frisk.
Går din axel spikrakt från motorn till propellern eller har du en "vinkeljusterare" (vet inte vad den heter grejen med gummikuddar) efter backslaget?
Jens
Rohdalaxeln har ett fast monterat avbärarlager där den kommer ut på insidan som tar bort trycket från propellern.
Motorkraften överförs med en kardanaxel med två drivknutar som på framhjulsdrivna bilar,då behöver motorn inte heller vara i linje med axeln.
http://www.rodahl.se/ Se Propelleraxlar på deras hemsida
En annan bra lösning är Aquadrive där man behåller befintlig propelleraxel och monterar ett löst avbärarlager och drivaxel på vägen mellan motor och propelleraxel,men mindre motorer klarar sig oftast med en elastisk koppling på backslaget....
Kommentera
Välkommen till
Swedish Classic Boats
Registrera dig
eller Logga In
© 2024 Created by Anders Værnéus. Drivs med tekniken bakom
Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!
Gå med i Swedish Classic Boats